
Narancsos, hamis sajttorta sok fűszerrel: télváró desszert, ami a hangulatodat is felmelegíti

A reformsajttortában gyömbér is helyet kap a narancs mellett, így egy igazán sűrű, krémes és extravagáns ünnepi desszertet készíthetsz.
Bármilyen alkalomról legyen is szó, a sajttortát senki nem utasítja vissza. Az ünnepek közeledtével a legtöbb süteményt az ehhez az időszakhoz köthető fűszerekkel készítjük: a legnépszerűbb egyértelműen a fahéj, a szegfűszeg és a szerecsendió, de a gyömbéres és narancsos aromák is feltörekvőben vannak.
Épp az utóbbi kettőt ötvözi ez a nem mindennapi hamis sajttorta is, amelyet teljesen növényi alapanyagokból is elkészíthetsz, így garantáltan nem kell aggódnod a tej- és tojásallergia miatt.
Fontos, hogy a hamis sajttöltelékhez sűrű kókuszkrémet használj. Ehhez a legjobb, ha a dobozos fajtát választod, és felhasználás előtt 24 órára hűtőbe teszed. Így a krém különválik a felesleges folyadéktól. A konzerves opciót is választhatod, azonban azok jóval drágábbak, és arányaiban több folyadékot tartalmaznak.
A receptben megadott mennyiségek egy 20-22 cm-es kapcsos tortaformára vonatkoznak.
Narancsos, hamis sajttorta

Hozzávalók 8 szelethez
Az alaphoz:
- 200 g zabkeksz (natúr)
- 70 g dió/pekándió vagy őrölt mandula
- 2 csipet só
- 50 g kókuszolaj (olvasztott)
A töltelékhez:
- 300 g kesudió
- 350 g kókuszkrém (folyadék nélkül)
- 3 ek kókuszolaj (olvasztott)
- 5 ek friss citromlé
- 60 g cukor
- 2 ek kukoricakeményítő
- 0.25 tk só
- 1 db bionarancs reszelt héja
- 1 ek vaníliakivonat
- 1 ek őrölt gyömbér
- 1 ek szárítottgyömbér-granulátum (opcionális)
Elkészítés:
A krémhez áztassuk hideg vízbe a kesudiót legalább 8 órára, vagy forró vízbe 1 órára.
Béleljünk ki egy kapcsos tortaformát dupla rétegű alumíniumfóliával úgy, hogy teljesen befedje az alját és az oldalát is.
A kekszet törjük morzsáira, vagy tegyük egy aprítógépbe, és zúzzuk porrá. Adjuk hozzá a diót vagy mandulát, a kókuszolajat és a sót, és addig dolgozzuk őket, amíg egységes masszát kapunk.
Borítsuk az egészet a kibélelt formába, és kézzel vagy egy kanál hátával egyengessük az aljára. 30 percre tegyük hűtőbe.
Közben készítsük el a tölteléket. A megázott és leszűrt kesudiót tegyük a korábban használt aprítógépbe, adjuk hozzá a kókuszkrémet, és pürésítsük őket ricottára hasonlító állagúvá.
Adjuk a keverékhez a kókuszolajat, a citromlevet, a cukrot, a kukoricakeményítőt, a narancshéjat, a vaníliát, a gyömbért és a sót, és dolgozzuk össze őket.
Öntsük a krémet a lehűtött tortaalapra, és egy spatula segítségével simítsuk el a tetejét.
Helyezzük a tortaformát vízfürdőbe: egy nagyobb edénybe vagy magas falú tepsibe öntsünk néhány cm-nyi forró vizet, vigyázva, hogy a krémbe ne kerüljön víz. Ezzel a módszerrel megelőzhetjük azt, hogy a torta közepe berepedezzen sütés közben.
Tegyük az egészet 175 fokra előmelegített sütőbe, és sütőtől függően süssük 45-55 percig. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, és résnyire nyitott ajtóval hagyjuk bent a tortát további 45-60 percig, vagy amíg szobahőmérsékletűre hűl.
Szeletelés előtt helyezzük a tortát legalább 4 órára hűtőbe.
A torta tetejét tetszés szerint díszítsük magvakkal, szárított narancskarikákkal, esetleg karamellöntettel.
Fotók: Getty Images

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!