
Fenséges, egybensült narancsos kacsa: a vörösbortól szaftos és omlós

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Karcsúsító avokádós tonhalsaláta: diéta alatt is jóllakhatsz vele

Egészséges csokimousse: szuperkrémes nasi 3 hozzávalóból

Így készül a német húskenyér, avagy a leberkäse: szendvicsbe is tökéletes

Így szüntesd meg a hűtőben található szagokat: 3 tippet mutatunk

Mutatós céklás falafel: fehérjéből nem lesz hiány
A hagyományos magyar konyhában a kacsasült mindig a legegyszerűbb technikával készül, azaz a saját zsírjában, sóval és borssal fűszerezve.
A narancsos kacsa hallatán sokan a pekingi kacsára gondolnak, pedig köze sincs a kínai fogáshoz. A pekingiek a kacsa bőrét ropogósra sütik, majd szójaszószt tálalnak mellé, igaz, az európai konyha is szeret narancslekvárból készült mártást kínálni hozzá.
Én a kacsa esetében a hazai, nagyiféle változatot kedvelem. Ezzel az egyszerű eljárással tényleg isteni sült kacsát szervírozhatunk. Persze, a kacsasültet is sokféleképpen lehet készíteni, ha szeretnénk elrugaszkodni a hagyományos vonaltól, kezdésnek ez az egyszerű narancsos kacsa tökéletes lesz. Nincs vele sok dolgunk és elrontani is lehetetlen, na jó, a sütésnél figyeljünk, nehogy égett, száraz húst kapjunk.
A narancsos kacsa tökéletesen mutat majd a szépen díszített ünnepi asztalon.
Narancsos kacsa

Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab pecsenyekacsa
- 4 darab narancs
- só
- bors
- 1 evőkanál cukor
- 2 deciliter fehér- vagy vörösbor (száraz)
Elkészítés:
Egy evőkanál cukrot karamellizálunk, majd hozzáöntjük a bort és egy narancs kifacsart levét. Addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg a cukor teljesen fel nem olvad.
A kacsa maradhat egészben is, de az sem baj, ha feldaraboljuk, és úgy készül a sült. A bőrén a hájas részt bevagdossuk, alaposan sózzuk és borsozzuk, leöntjük a boros keverékkel. Egy kevés vizet is öntünk a tepsibe, és még egy darabolt narancsot is a hús mellé teszünk.
Alufóliával lefedjük, 2 órára 180 fokos sütőbe toljuk (egészben vagy darabolva a sütési idő ugyanannyi, persze, ha nem olyan vastagok azok a darabok, akkor kevesebb idő is elég lehet). Ezután levesszük róla a fóliát, és pirosra sütjük. A maradék narancsot díszítésnél használhatjuk.
Fotó: Getty Images