![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni retró süti a négerkocka – A légies tészta titka a sok tojás
![négerkockacover](https://kep.index.hu/1/0/3366/33662/336626/33662657_2578449_fb04bfc4f33c5f3845829699c1de7cf8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Szuper vendégváró finomság, igazi klasszikus, melyben sok tojás és rengeteg cukor kapja a főszerepet, de most egy kicsit változtattam az eredeti recepten.
A mamám megfakult receptes füzetében a négerkocka 50 dekagramm cukrot tartalmaz, illetve legalább 10 vagy 12 darab tojástól lesz szép magas a tésztája - ezek brutális számok, amiket be is tarthatunk, ha szeretnénk hűek maradni a régi recepthez, én azonban variáltam rajta (de csak egy picit), úgy is tökéletesen működött.
Szeretem a cukrot és nem vetem meg az édességet, valahogy mégsem szimpatizáltam a cukor arányával ebben a receptben. Emlékszem, mikor mamám készítette, milyen geil volt, szó szerint ragadt a kezem a sütitől.
Mivel a négerkocka alapja kakaós piskóta, ahhoz, hogy szép magas legyen a tésztája, sütőport vagy sok tojást érdemes használni, a jól kikevert tojástól levegős lesz. A négerkocka cukros habját vízgőz felett verjük fel, keverés közben az ujjhegyünket néha - csak az ellenőrzés kedvéért - tegyük a habba, ha csípi az ujjunkat, azt jelenti, kész van a hab. Amint kihűlt, kenjük rá a tésztára.
Amin változtattam
Ahogy már említettem, változtattam egy kicsit a recepten, csökkentettem a cukor mennyiségét, a tésztát pedig csak tojássárgájával és sütőporral kevertem ki, így szép magas lett a tészta. A mamám receptjében nincs sütőpor, felvert tojásfehérjét és sárgáját kell összeforgatni, a magas fehér krémhez pedig még 6-7 darab tojásfehérjét kell felverni.
Négerkocka
![négerkockact](https://kep.index.hu/1/0/3366/33662/336626/33662639_02875e8dce76c00a3c6e026bf8e8d662_wm.jpg)
Hozzávalók 8 személyre
- 6 darab tojás
- 15 dekagramm cukor
- 10 dekagramm porcukor
- 20 dekagramm liszt
- 1.5 deciliter tej
- 1 evőkanál olaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 tábla ét- vagy tejcsoki
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaó
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk.
A sárgáját 15 dekagramm cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük az 1 evőkanál olajat, lisztet, kakaót, sütőport és a tejet, ezután kivajazott formába öntjük, 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróbát alkalmazzunk).
A tojásfehérjét 10 dekagramm porcukorral vízgőz felett szép, fényes habbá verjük. A tojáshabot a kihűlt tésztán elkenjük, a tetejére vízgőz felett megolvasztott csokit teszünk, felvágás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!