Krémes franciasaláta házilag: a roppanós uborka sem hiányozhat belőle
Ez a saláta csak a nevében francia, valójában nem sok köze van az országhoz, a magyar konyhában viszont szinte minden nagyobb ünnepkor az asztalra kerül.
A hússaláta kifejezés egyáltalán nem túlzó, a német receptben tényleg a felvágott dominál: mellé csemegeuborka és hagyma kerül, és egy krémes majonézes szósz fogja közre.
A hideg saláta tökéletes választás nyáron, hűsít, laktat, és nem kell hozzá bekapcsolni a gáztűzhelyet: csak keverj egybe mindent, és várj 1-2 órát, míg az ízek összeérnek a hűtőben.
A recept hivatalosan „german bologna” felvágottból készül, amelyet mortadellával szoktak helyettesíteni, de a jó minőségű párizsi is hasonlít rá.
A párizsit/mortadellát vágjuk 6-7 mm vastag, 4-5 centi hosszú csíkokra.
Az uborkát csöpögtessük le, vágjuk karikákra. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk hajszálvékony szeletekre.
Egy tálban keverjük össze a majonézt, tejfölt, mustárt, uborkalevet, ha használunk, összeaprított petrezselymet, majd sózzuk-borsozzuk, cukorral ízesítsük a szószt.
Forgassuk a szószba a párizsit, az uborkát és a hagymát, majd tegyük a tálat a hűtőbe 2-3 órára.
Friss kenyérrel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu