Régi kedvenc a nagyi sütis füzetéből: a non plus ultra az egyik legfinomabb karácsonyi aprósütemény

npucover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi régi klasszikus, de vigyázni kell vele, mert egy szempillantás alatt elfogy az összes csinos, habos tetejű linzer.

A non plus ultra tipikus régi kedvenc, olyan aprósütemény, amit a nagy ünnepnapokon a nagymama mindig nagy adagban készített. Tulajdonképpen ezt az édességet is sorolhatjuk a lagzis finomságok közé is. Első ránézésre csodálatot vált ki az emberből, és bár azt gondolhatod, hogy ezeket az édes sütiket bizony nehéz lehet legyártani, valójában pillanatok alatt el lehet készíteni - ám ha figyelmetlen vagy, el is lehet rontani.

A legfontosabb a non plus ultra készítésénél, hogy a cukorral nem szabad spórolni, még az sem baj, ha többet teszel a tojáshabba, mert lágy, krémesebb textúrájú lesz tőle. Saját tapasztalat beszél belőlem, ugyanis volt, hogy annyira beszélgettem sütés közben, hogy a cukrot kifelejtettem, a hibára a tészta adagolása közben jöttem rá, és sajnos a kisült kis érmék mind mentek a kukába. A citrom levét se hagyd ki belőle, szép fényessé teszi a habot.

Non plus ultra

npuct

Hozzávalók 25 darabhoz

A tésztához:

  • 20 dekagramm liszt
  • 5 dekagramm porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dekagramm vaj
  • 2 darab tojássárgája

A tojáshabhoz:

  • 2 darab tojásfehérje
  • 15 dekagramm porcukor
  • 0.5 darab citrom leve

A töltelékhez:

  • baracklekvár a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, keverjük hozzá a porcukrot, vaníliás cukrot, majd a vajat is morzsoljuk el benne, végül pedig a sárgáját is adjuk hozzá, gyúrjunk sima tésztát belőle. A begyúrt tésztát cipó alakban csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe pihenni 30 percre.

A hidegen történő pihenés után a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 milliméteresre, majd sima kiszúróval szaggassuk ki. A tésztakorongokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.

Öntsük a tojásfehérjéhez a porcukrot, facsarjuk bele a citrom levét, majd verjük lágy, krémes habbá, amit kanál vagy habzsák segítségével adagoljunk a tésztakorongok közepére úgy, hogy egy kis peremet hagyjunk szabadon a tészta szélén. A tojásfehérjehabos korongokat 170  fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt süssük meg.

Ezután várjuk meg, hogy kihűljenek az érmék, majd kezdjük el őket összerakni. Először fogjunk meg egyet, kenjük meg lekvárral, majd illesszünk hozzá még egyet, a kis sütiszendvicsek összerakását addig ismételjük, amíg a korongok el nem fogynak. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük