Könnyed, frissítő citromos tészta: pár hozzávalós ebéd

citromos-teszta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi nyári fogás az olasz citromos tészta, üde, nem terheli meg a gyomrodat, és csak szeretni lehet.

Ha nyáron nem kívánod a nehéz ételeket és a húsos ragukat, próbáld ki ezt a könnyed tésztát, amelyben a citrom friss és fanyar zamata dominál. Az olasz recept, a pasta al limone többféleképpen készülhet, hivatalosan csak a főzővízzel krémesítik, de tejszínnel keverve még selymesebb és szószosabb lesz. 

A citrom mellett a parmezán a másik főszereplő, illetve a már emlegetett főzővíz, ebből mindenképp tegyél félre. Vigyázz, mivel a víz is sós és a parmezán is elég karakteres, lehet, nem lesz szükség több só hozzáadására. 

Olasz citromos tészta

citromos-teszta

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 ek olívaolaj
  • 20 g vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 160 ml zsíros tejszín
  • 1 db biocitrom
  • 60 g parmezán
  • 250 g spagetti
  • ízlés szerint só, bors
  • opcionális chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

Forraljunk egy lábasban sós vizet. Amikor forr, adjuk hozzá a tésztát. A csomagoláson írt idő előtt 2 perccel szűrjük le, de a főzővizéből tegyünk félre 1 bögrényit. 

Közben a parmezánt és a citrom héját reszeljük le. A citrom levét facsarjuk ki. A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra. 

Az olajat és a vajat tegyük egy serpenyőbe, amikor a vaj elolvadt, dobjuk rá a fokhagymát. 1 perc után öntsük fel a tejszínnel, majd keverjük bele a citromhéjat is.

Amikor gyöngyözik, forgassuk bele a tésztát, majd adjunk hozzá 60 ml főzővizet és a parmezán felét. Mikor a sajt elolvadt, adjunk hozzá 2 ek. citromlevet és a maradék parmezánt. Ha szeretnénk, még főzővízzel hígíthatjuk. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük