Zöldséges pizza kelesztés és dagasztás nélkül: diétába is beilleszthető
Ha megtaláltad a megfelelő receptet, akkor ez az étel nem is akkora macera, mint amekkorának elsőre tűnik. Pláne ha kelesztés nélkül készíted. Mutatjuk is, hogyan!
A paradicsomszósz jellemzően az a kiegészítő, amelyet a legtöbbször készen megveszünk, hiszen nem akarunk még erre is időt szánni. Ez azonban hatalmas hiba, hiszen a kevés kivételtől eltekintve nem kapunk finomabb szószt egy jó házi készítésűnél.
Ebben a paradicsomszószban a klasszikus hozzávalók mellett vörösbor is helyet kap, amely egy extra csavart visz az egyébként is színes ízkavalkádba. Érdemes a recepthez friss zöldséget választani, azonban a téli és tavaszi időszakban konzerves hámozott paradicsommal is helyettesítheted.
Az így készült paradicsomszósszal bármikor feldobhatsz egy adag spagettit vagy egyszerű gnocchit, de természetesen pizzára vagy a kedvenc húsgolyódra is locsolhatod. A megadott mennyiség 2 közepes pizzára vagy 400-500 gramm tésztához elegendő.
Egy közepes lábosban forraljunk vizet. A paradicsomokon egy éles késsel ejtsünk kisebb bemetszéseket, és 1-2 percre helyezzük őket a forrásban lévő vízbe. Vegyük ki őket, és tegyük hideg vízbe, majd ha eléggé kihűltek, akkor kézzel húzzuk le a héjukat. Daraboljuk kis kockákra, és tegyük félre.
Egy közepes edényben hevítsünk olívaolajat, majd 2-3 perc alatt pirítsuk meg benne a hagymát és a fokhagymát.
Adjuk hozzá a babérlevelet, a kakukkfűágakat, a sót és a borsot, majd öntsük fel a vörösborral. Forraljuk fel, majd főzzük 3-4 percig, hogy az alkohol elpárologjon.
Adjuk hozzá az előkészített paradicsomot, és alacsony hőfokon főzzük 15-20 percig, vagy amíg a szósz besűrűsödik.
Azonnal használhatjuk tésztaszószként vagy húsgolyókhoz, de jól záródó üvegben, hűtőben tárolva egy hétig is eláll.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu