Szaftos, puha borjú paradicsomszószban – A pizzaiola a dél-olaszok gyors és laktató egytálétele
A pizzaszósz annyira finom, hogy néha önmagában is megenném, de húson is el tudnám képzelni.
Az osso buco, avagy az olaszok borjúlábszárból készült raguja fenséges fogás, bár időigényes, megéri rászánni a perceket. A csontos borjúlábszár vajpuhára fő, szinte szétesik, olyan omlós, a zöldséges szósz pedig megkoronázza az ételt.
Mivel olasz receptről van szó, természetesen nem hiányozhat a raguból a hagyma-répa-zeller hármasa, ahogyan a jó minőségű száraz vörösbor sem. A fogás alapja a tűzhelyen készül, érdemes előre megdinsztelni a zöldségeket és megpirítani a húst, majd a sütőben érnek össze az ízek.
Ha lehetőséged engedi, friss kakukkfüvet használj, de ha nem jutsz hozzá, szárítottal sem lősz mellé. Hogy igazán ízletes legyen az étel, marhaalaplével öntsd fel a zöldségeket és a húst, de ha esetleg nincs kéznél, vízzel sem fogod elrontani.
A zöldségeket pucoljuk meg: a zellert és a répát vágjuk szeletekre, a hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Forrósítsunk 3 ek. olajat egy nagy, széles öntöttvas edényben.
A borjúlábszárról itassuk fel a nedvességet, majd kenjük be a maradék olajjal, sózzuk, borsozzuk. Tegyük a forró olajba a lábszárt, oldalanként 3-4 percig süssük, vagy míg megpirul kívülről. Ha kész, vegyük ki a lábasból, takarjuk le, tegyük félre.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Dobjuk a lábasba a zellert, a répát és a vöröshagymát. Ha szükséges, öntsünk még alá olajat, majd dinszteljük kb. 5 percig. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet, keverjük egybe. Fél perc után öntsük fel a borral, majd főzzük így 8-10 percig.
Keverjük bele a kockázott paradicsomot és az alaplevet, adjuk hozzá a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Vegyük magasra a lángot, várjuk meg, míg forrásnak indul. Tegyük bele a borjúlábszárt.
Vegyük le a tűzről, fedjük le az edényt, majd tegyük a sütőbe 1-1,5 órára, vagy míg a hús egészen puha nem lesz.
Vegyük ki a sütőből, szedjük ki a húst. Ha a szósz még túl híg, tegyük vissza a tűzhelyre, főzzük 10-15 percig, míg picit sűrűsödik.
Öntsük a szószt a borjúlábszárra, majd tálalhatjuk is.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu