Tartalmas, olasz étel borjúlábszárból: a sütőben érnek össze az ízek

3
Nyomtatás
ossobuco2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szaftos zöldséges raguban puhul a hús, olyan omlós lesz, hogy szinte leválik a csontról.

Az osso buco, avagy az olaszok borjúlábszárból készült raguja fenséges fogás, bár időigényes, megéri rászánni a perceket. A csontos borjúlábszár vajpuhára fő, szinte szétesik, olyan omlós, a zöldséges szósz pedig megkoronázza az ételt. 

Mivel olasz receptről van szó, természetesen nem hiányozhat a raguból a hagyma-répa-zeller hármasa, ahogyan a jó minőségű száraz vörösbor sem. A fogás alapja a tűzhelyen készül, érdemes előre megdinsztelni a zöldségeket és megpirítani a húst, majd a sütőben érnek össze az ízek.

Ha lehetőséged engedi, friss kakukkfüvet használj, de ha nem jutsz hozzá, szárítottal sem lősz mellé. Hogy igazán ízletes legyen az étel, marhaalaplével öntsd fel a zöldségeket és a húst, de ha esetleg nincs kéznél, vízzel sem fogod elrontani. 

Olasz ragu borjúlábszárból

ossobuco

Hozzávalók 6 személyre

  • 4 ek olaj
  • 4 szelet csontos borjúlábszár (1,5 kg)
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 szál szárzeller
  • 1 nagy db répa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kakukkfű
  • 500 ml száraz vörösbor
  • 800 g kockázott paradicsom (konzerv)
  • 500 ml marhaalaplé
  • 2 db babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket pucoljuk meg: a zellert és a répát vágjuk szeletekre, a hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

Forrósítsunk 3 ek. olajat egy nagy, széles öntöttvas edényben.

A borjúlábszárról itassuk fel a nedvességet, majd kenjük be a maradék olajjal, sózzuk, borsozzuk. Tegyük a forró olajba a lábszárt, oldalanként 3-4 percig süssük, vagy míg megpirul kívülről. Ha kész, vegyük ki a lábasból, takarjuk le, tegyük félre.

Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Dobjuk a lábasba a zellert, a répát és a vöröshagymát. Ha szükséges, öntsünk még alá olajat, majd dinszteljük kb. 5 percig. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet, keverjük egybe. Fél perc után öntsük fel a borral, majd főzzük így 8-10 percig. 

Keverjük bele a kockázott paradicsomot és az alaplevet, adjuk hozzá a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Vegyük magasra a lángot, várjuk meg, míg forrásnak indul. Tegyük bele a borjúlábszárt.

Vegyük le a tűzről, fedjük le az edényt, majd tegyük a sütőbe 1-1,5 órára, vagy míg a hús egészen puha nem lesz.

Vegyük ki a sütőből, szedjük ki a húst. Ha a szósz még túl híg, tegyük vissza a tűzhelyre, főzzük 10-15 percig, míg picit sűrűsödik. 

Öntsük a szószt a borjúlábszárra, majd tálalhatjuk is.

Fotók: Getty Images 

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon