Mennyei toszkán édes kenyér: mazsola gazdagítja a puha tésztát
Toszkána nemcsak a borairól, hanem édességeiről és kenyereiről is híres. Megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon Lucca városának egyik legendás finomságát, a toszkán édes kenyeret.
A hétköznap reggeleket érdemes néha feldobni egy-egy finom, édes péksütivel. Ezúttal egy citromos, mákos kenyeret készítünk, amely akár ünnepi alkalmakra is ideális, ha például kandírozott citromszeletekkel és mázzal is feldobod. Esetünkben ezúttal a választás egy finom lekvárra esett.
Édes íze és omlós tésztája magáért beszél, lágyságáért pedig az olaj mellett a tejföl a bűnrészes. Egy csésze tea vagy egy bögre kakaó mellé, de akár még tízóraira is remek ötlet a gyerekeknek is.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 22x12 cm-es kenyérsütő formát.
A lisztet, a mákot, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót keverjük össze egy nagy tálban.
Egy közepes méretű tálban verjük habosra a tojást és a kristálycukrot. Adjuk hozzá az olajat, a tejfölt, a tejet, a citromlevet és a citromhéjat.
A nedves hozzávalókat öntsük hozzá a száraz hozzávalókhoz, és finoman keverjük össze őket, de vigyázzunk, hogy nehogy túlkeverjük.
Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, majd 50-60 perc alatt süssük készre.
Fontos, hogy félidőben takarjuk le a kenyeret alufóliával, hogy szépen, egyenletesen tudjon sülni, és nehogy megégjen a teteje.
A kész kenyeret tegyük sütőrácsra és várjuk meg, amíg kihűl.
Szeleteljük fel és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu