Illatos, omlós citromos kenyér: mák is kerül a tésztába

4
Nyomtatás
citromos-makos-kenyer
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az omlós, citromos, mákkal megbolondított édes kenyér tökéletes lehet reggelire, vagy akár uzsonnára is egy finom kávé vagy tea mellé.

A hétköznap reggeleket érdemes néha feldobni egy-egy finom, édes péksütivel. Ezúttal egy citromos, mákos kenyeret készítünk, amely akár ünnepi alkalmakra is ideális, ha például kandírozott citromszeletekkel és mázzal is feldobod. Esetünkben ezúttal a választás egy finom lekvárra esett.

Édes íze és omlós tésztája magáért beszél, lágyságáért pedig az olaj mellett a tejföl a bűnrészes. Egy csésze tea vagy egy bögre kakaó mellé, de akár még tízóraira is remek ötlet a gyerekeknek is.

Omlós citromos kenyér

citromos-makos-kenyer

Hozzávalók 12 szelethez

A kenyérhez:

  • 250 g búzaliszt
  • 4 tk. mák
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 0.5 tk. sütőpor
  • 0.25 tk.
  • 1 db tojás
  • 150 g kristálycukor
  • 80 ml növényi olaj
  • 80 g tejföl
  • 160 ml tej
  • 45 ml citromlé
  • 1 ek. citromhéj

A tálaláshoz:

  • 4 ek. lekvár
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

Vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 22x12 cm-es kenyérsütő formát.

A lisztet, a mákot, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót keverjük össze egy nagy tálban.

Egy közepes méretű tálban verjük habosra a tojást és a kristálycukrot. Adjuk hozzá az olajat, a tejfölt, a tejet, a citromlevet és a citromhéjat.

A nedves hozzávalókat öntsük hozzá a száraz hozzávalókhoz, és finoman keverjük össze őket, de vigyázzunk, hogy nehogy túlkeverjük.

Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, majd 50-60 perc alatt süssük készre.

Fontos, hogy félidőben takarjuk le a kenyeret alufóliával, hogy szépen, egyenletesen tudjon sülni, és nehogy megégjen a teteje.

A kész kenyeret tegyük sütőrácsra és várjuk meg, amíg kihűl.

Szeleteljük fel és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon