Az omlós, eszményi kacsacomb receptje: fehérboros, birsalmás változat

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karácsonyi hús, az nem vicc. Ha az ünnepi estén épp a főétel lesz száraz, vagy éppen rágós csalódás, az tényleg kiábrándító. Ilyenkor biztosra kell menni, nem szabad kockáztatni.

A kacsa kétféleképpen sikerülhet a legbiztosabban: az egyik a kacsamell, amit nem szabad egészen megsütni, mert kiszárad - ehhez a módszerhez a pontos útmutató itt található. 

A másik bombabiztos módszer a kacsacomb. Ehhez a húshoz csak türelem kell, és biztosan tökéletes lesz. Két és fél óra minimum szükséges az elkészítéséhez, de az se baj, ha három órát rászánunk. A titok az, hogy sok zamatos folyadék legyen a hús alatt - ebben a receptben ez éppen birsalma és fehérbor, de ugyanígy lehetne másféle gyümölcs, zöldség vagy éppen sör is alatta. 

A gyümölcs és a bor nemcsak arról gondoskodik, hogy a hús ne száradjon ki, de az ízeit is átadja a kacsának. Ennyi idő alatt a hús belül omlós lesz, kívül a bőr pedig igazán ropogós. Szerintem legjobban édesburgonya vagy cékla, esetleg mindkettő megy hozzá, de nyilván jó út a klasszikus káposzta-krumpli kombináció is.

Kacsacomb birsalmával sütve

DSC 3666

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab kacsacomb
  • 4 darab birsalma
  • 4 deciliter fehérbor
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított combokat alaposan sózzuk és borsozzuk mindenütt. A tálba tesszük a negyedelt birsalmákat, és ráfektetjük a combokat - fontos, hogy a combok ne érjenek egymáshoz. Aláöntjük a bort. A 170 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, és fedő nélkül sütjük 2,5-3 órán keresztül.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük