Foszlós, gouda sajtos pogácsa: a tészta a hűtőben áll össze
A sajtos pogácsák csábító univerzumában a legízletesebb a gouda sajtos, a finomság tésztája habkönnyű, alig lehet abbahagyni a falatozását.
Mindenki szereti a sós vendégvárókat, különösképpen a sajtos finomságokat. Nagy kedvenc a sajtos rúd és a pogácsa, mely akkor a legjobb, ha a tészta bővelkedik sajtban és még harmadnap is omlós marad.
A legjobb házi pogácsa hajtogatással készül, igaz, ez munkával jár, de megéri rászánni az időt, mert így készítve lesz igazán csodálatos. A finomság készítésénél légy türelmes, a tésztát rendesen állítsd össze. A hajtogatott pogácsa akkor szép, ha a tésztája alaposan át lett gyúrva.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, és forgassuk hozzá a sót, majd a puha vajat is adjuk hozzá, dolgozzuk morzsás állagúra.
Az élesztőt morzsoljuk langyos, cukros tejbe, várjunk 5-8 percet, míg felfut.
Míg az élesztőre várunk, a sajtot reszeljük le és forgassuk a liszthez. Ezután adjuk hozzá a felfutott élesztőt, tojást és tejfölt, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
A tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe 30 percre pihenni. Ezután enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 centiméter vastagságúra. Ezután a jobb oldali részt hajtsuk a tészta középső harmadára, majd a bal oldali harmadát hajtsuk a középső részre. A tészta alsó részét hajtsuk fel a tészta kétharmadáig, majd a felső részt hajtsuk a felette lévő réteg alá.
Ezután a tésztát ismét csomagoljuk be, és tegyük 30 percre vissza a hűtőbe, majd a hajtogatási folyamatot még háromszor ismételjük meg. A harmadik után a tésztát nyújtsuk 2-3 centiméter vastagságúra, majd szúrjuk ki pogácsaszaggatóval.
A pogácsákat sorakoztasuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg felvert tojással, és szórjunk rájuk reszelt sajtot.
A pogácsákat 180 fokosra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu