Hajtogatott sajtos pogácsa: nagyon omlós a tésztája

8
Nyomtatás
Omlós sajtos pogácsa cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A hajtogatással készült pogácsa elkészítése időigényes, de hála a törődésnek, a tészta hihetetlenül omlós lesz, rétegeire lehet szedni.

Mindenki szereti a sós vendégvárókat, különösképpen a sajtos finomságokat. Nagy kedvenc a sajtos rúd és a pogácsa, mely akkor a legjobb, ha a tészta bővelkedik sajtban és még harmadnap is omlós marad.

A legjobb házi pogácsa hajtogatással készül, igaz, ez munkával jár, de megéri rászánni az időt, mert így készítve lesz igazán csodálatos. A finomság készítésénél légy türelmes, a tésztát rendesen állítsd össze. A hajtogatott pogácsa akkor szép, ha a tésztája alaposan át lett gyúrva.

Omlós sajtos pogácsa

Omlós sajtos pogácsa ct

Hozzávalók 45 darabhoz

Tészta:

  • 500 g finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 200 g vaj
  • 7 g élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 300 g sajt
  • 1 darab tojás
  • 200 g tejföl
  • kevés liszt a tészta alá

A pogácsa tetejére

  • 1 darab tojás a kenéshez
  • 100 g reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, és forgassuk hozzá a sót, majd a puha vajat is adjuk hozzá, dolgozzuk morzsás állagúra.

Az élesztőt morzsoljuk langyos, cukros tejbe, várjunk 5-8 percet, míg felfut.

Míg az élesztőre várunk, a sajtot reszeljük le és forgassuk a liszthez. Ezután adjuk hozzá a felfutott élesztőt, tojást és tejfölt, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.

A tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe 30 percre pihenni. Ezután enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 centiméter vastagságúra. Ezután a jobb oldali részt hajtsuk a tészta középső harmadára, majd a bal oldali harmadát hajtsuk a középső részre. A tészta alsó részét hajtsuk fel a tészta kétharmadáig, majd a felső részt hajtsuk a felette lévő réteg alá.

Ezután a tésztát ismét csomagoljuk be, és tegyük 30 percre vissza a hűtőbe, majd a hajtogatási folyamatot még háromszor ismételjük meg. A harmadik után a tésztát nyújtsuk 2-3 centiméter vastagságúra, majd szúrjuk ki pogácsaszaggatóval.

A pogácsákat sorakoztasuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg felvert tojással, és szórjunk rájuk reszelt sajtot.

A pogácsákat 180 fokosra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon