Ropogós, fűszeres röszti egyben sütve: sütőben, olaj nélkül készül
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
Lapcsánka, tócsni, röszti, a sok néven elhíresült krumplis finomságot nem csak serpenyőben lehet pirosra sütni, sütőbe tolva is isteni lesz.
A régi kedvenc sülhet vastagabban vagy egészen vékonyra lapítva, reszelheted nagy lyukú reszelőn vagy kicsin, a fűszerezése is ízlésre szabható, de még feltétet is pakolhatsz rá, ha úgy tetszik.
Néha a hagyományos recepteken is érdemes csavarni egyet, persze lehet, ami nálam újdonság, az másnál megszokott. Amikor utoljára rösztit készítettem, akkor az egyik felét sütőben sütöttem, a lehető legvékonyabbra lapítottam. A kisült massza tetejére tejföl, lilahagyma és feta sajt került, de te tehetsz rá mást is. A sütőben sült röszti ugyanolyan finom, mint a serpenyős változat, nem szárad ki, szaftos, ráadásul nem lesz olyan olajos. A fűszerek terén érdemes kísérletezni, ha szeretnéd, keverj a masszába füstölt paprikát vagy majorannát, a krumplis massza jól bírja az ízesítést.
Óriás röszti feta sajttal
Hozzávalók 4 személyre
Röszti:
- 10 darab közepes méretű krumpli
- 2 darab tojás
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál fokhagymagranulátum
- 4 evőkanál liszt (amennyi szükséges)
- olaj szükség szerint
Feltét:
- 2 darab lilahagyma
- 8 dekagramm feta felkockázva
- tejföl ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát reszeljük le, majd facsarjuk ki belőle a felesleges nedvességet.
A reszelt krumplihoz adjuk hozzá a fűszereket, a tojást, majd a lisztet is kezdjük el hozzáadni, nagyjából 4-5 evőkanállal, annyit, amennyi a lágy, kanalazható massza eléréséhez szükséges.
A krumplis masszát serpenyőben, kevés olajon is megsüthetjük, vagy toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 30-40 percre, amíg szép aranybarna lesz.
Ha sütőben sütjük, használhatunk tortakarikát a massza formázásához, egyszerűen csak kanalazzuk a gyűrű belsejébe, lapítsuk ki kanállal és már süthetjük is, persze kisebb adagokban is meg lehet sütni a rösztit. Nagyjából 4 darab lesz belőle attól függően, milyen vékonyra készítjük.
Lilahagymával, tejföllel és feta sajttal kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors