Sütőben pirult zöldségek és gyümölcsök: az ősz kedvencei együtt sülnek krémesre

Nyomtatás
szcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sütőben pirult őszi finomságok köretként is felkerülhetnek az étkezőasztalra, de főfogásként is megállják a helyüket.

Amikor hűvösebbre fordul az idő, a tepsis fogások kerülnek terítékre. Az egyben sült húsok vagy a tartalmas rakott ételek mellett szinte mindenki szereti az ősz kedvenc zöldségeit a sütőben pirosra sütni. Az így készült finomságok rengetegféle ízben készülhetnek, érdemes kísérletezni a fűszerezéssel. Ha lehet, friss fűszernövényeket használj, a zsálya, kakukkfű és rozmaring tökéletes választás.

Mi most az egyszerű só, bors párosnál maradtunk, de másra nem is lesz szükséged, így is isteni lesz. Akkor az igazi, ha a zöldségek kívülről szép karamellizált színt kapnak, belül pedig krémesre sülnek.

Fogyasztási ötletek

  • Az elkészült finomságot kínálhatod köretként, de magában falatozva is tökéletes.
  • A fokhagyma miatt érdemes kenyeret kínálnod a zöldségek mellé, mivel kenhetőre, krémesre sül. 
  • A citromot rá is facsarhatod a zöldségekre.

Őszi sült zöldségek és gyümölcsök

szct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej lila hagyma
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 5 darab sárgarépa
  • 3 darab krumpli
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 darab cékla (kisebb)
  • 2 darab alma vagy körte
  • 2 darab citrom (opcionális)
  • petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk fel tetszőlegesen, majd forgassuk egybe az olajjal, sóval és borssal.

A megtisztított sárgarépát és krumplit tetszőlegesen daraboljuk fel.

A fokhagymát hagyjuk egészben, csak a tetejét vágjuk le.

A megtisztított céklát, almát (vagy körtét), citromot tetszés szerint daraboljuk fel.

A petrezselymet vágjuk finomra.

Először a burgonyát, sárgarépát és a céklát dobjuk a sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 30-35 percig. Ezután forgassuk hozzá a lila hagymát és az almát. A fokhagymafejeket is helyezzük a tepsibe, a tetejüket locsoljuk meg olajjal, majd toljuk vissza 50-60 percre. A citromot az utolsó 5-10 percben adjuk a zöldekhez. (Ha a zöldségeket kicsire vágtuk, kevesebb idő is elég lesz.)

A sült finomságok tetejét szórjuk meg petrezselyemmel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon