Pikáns pácolt lencse: köretnek, de magában is isteni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon komolyan vettem a bolygó-diéta előrejelzéseit, és egyre többet főzök csicseriborsót és lencsét is, ha már úgy tűnik, lassan teljesen át kell rendezni a táplálkozásunkat, és sokkal többet kellene ennünk hüvelyesekből, mint húsokból.

Ha elrugaszkodunk a máskülönben hőn szeretett menzás lencsefőzeléktől, elképesztően színesen variálható alapanyag a lencse. Most például pácolni fogjuk, mert nem, nem csak húsok alkalmasak rá, nem csak nekik tesz jót,  hanem zöldségeknek is, sőt, különösen nekik.

A pácolási folyamat itt nem a puhulásról szól, mint a húsoknál, hanem az ízélmény emeléséről. A fűszeres, ecetes lében pihenő zöldség íze teljesen megváltozik.

A fűszerek összetétele és a savas komponens fajtája is ízlés szerint variálható, a fontos csak az, hogy a lencse ne legyen pépesre főzve, hanem maradjanak egyben a szemek, valamint hogy az ecetes pácban álljon minimum egy napot, akkor lesz az igazi, de három nap után is csodálatos még.

Lehet enni sült zöldségekkel, vagy épp ellenkezőleg, friss, ropogós retekkel, újhagymával, esetleg aszalt paradicsommal és olajbogyóval, szóval ezerféleképpen el lehet képzelni.

Fűszeres, pácolt lencse

marinált lencse

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 darab babérlevél
  • 1.5 liter alaplé/víz
  • 3 evőkanál almaecet
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • 1 evőkanál mustár
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét beáztathatjuk főzés előtt, de ez a lépés akár el is hagyható. Sós vízben, vagy alaplében feltesszük főni a lencsét. amikor felforrt, nagyon alacsonyra mérsékeljük a lángot, és így főzzük, míg meg nem puhul, nagyon vigyázva, hogy ne essenek szét a szemek. A lencsét leszűrjük, hagyjuk lecsepegni. egy nagy tálban elkeverjük a pác hozzávalóit, és beleforgatjuk a lencsét. Hagyjuk állni néhány órát vagy még tovább.

Fotók: Ács Bori/ Só&Bors

Ezt is szeretjük