![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pikáns pácolt lencse: köretnek, de magában is isteni
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nagyon komolyan vettem a bolygó-diéta előrejelzéseit, és egyre többet főzök csicseriborsót és lencsét is, ha már úgy tűnik, lassan teljesen át kell rendezni a táplálkozásunkat, és sokkal többet kellene ennünk hüvelyesekből, mint húsokból.
Ha elrugaszkodunk a máskülönben hőn szeretett menzás lencsefőzeléktől, elképesztően színesen variálható alapanyag a lencse. Most például pácolni fogjuk, mert nem, nem csak húsok alkalmasak rá, nem csak nekik tesz jót, hanem zöldségeknek is, sőt, különösen nekik.
A pácolási folyamat itt nem a puhulásról szól, mint a húsoknál, hanem az ízélmény emeléséről. A fűszeres, ecetes lében pihenő zöldség íze teljesen megváltozik.
A fűszerek összetétele és a savas komponens fajtája is ízlés szerint variálható, a fontos csak az, hogy a lencse ne legyen pépesre főzve, hanem maradjanak egyben a szemek, valamint hogy az ecetes pácban álljon minimum egy napot, akkor lesz az igazi, de három nap után is csodálatos még.
Lehet enni sült zöldségekkel, vagy épp ellenkezőleg, friss, ropogós retekkel, újhagymával, esetleg aszalt paradicsommal és olajbogyóval, szóval ezerféleképpen el lehet képzelni.
Fűszeres, pácolt lencse
![marinált lencse](https://kep.index.hu/1/0/2918/29181/291816/29181667_5878d1056c4581d68282e2f27f2d17fb_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 3 darab babérlevél
- 1.5 liter alaplé/víz
- 3 evőkanál almaecet
- 4 evőkanál olíva olaj
- 1 evőkanál mustár
- ízlés szerint só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/ Só&Bors
Olvasd el ezt is!