
Krémes, tejszínes tészta lazaccal: egyszerűen készül a fenséges fogás
Az ízletes étel kevés munkával, gyorsan az asztalra kerül. Tészta helyett rizzsel is érdemes kipróbálni.
A sült padlizsán füstös aromája, a lédús koktélparadicsom természetes édessége és a bazsalikom frissessége remek harmóniát alkot ebben a csodás receptben.
A parmezán pedig nemcsak az étel ízét emeli ki, hanem selymessé teszi a szószt is. Önmagában is megállja a helyét, de mini mozzarellával, balzsamecettel, friss bazsalikommal és sült padlizsánkarikával tálalva lesz igazán mennyei!
A tésztának forraljunk fel egy nagy lábasban sós vizet, és a tasakon írtak szerint főzzük puhára, majd szűrjük le, de tegyünk félre a főzővizéből 2 decit.
A lila hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel cikkelyekre. A koktélparadicsomokat mossuk meg és vágjuk mindet félbe.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, dobjuk rá a lila hagymát, pirítsuk 2-3 percig, majd adjuk hozzá a félbevágott koktélparadicsomot. Fűszerezzük sóval és borssal, majd addig pirítsuk, amíg elkezdenek fonnyadni.
A padlizsánt mossuk meg és vágjuk fel karikákra. A felét adjuk hozzá a paradicsomhoz és pároljuk puhára. A paradicsomos raguhoz adjunk hozzá egy evőkanál paradicsompürét és keverjük el. Húzzuk le a tűzről.
Ha kellően megpuhultak a zöldségek, helyezzük egy turmixgépbe a friss bazsalikommal együtt, pürésítsük le.
Közben készítsünk elő egy közepes méretű tepsit, tegyünk bele sütőpapírt, majd a padlizsán másik felét szépen oszlassuk el benne. 180 fokra előmelegített sütőben süssük puhára. Ha elkészült, vegyük ki hűlni.
A lepürésített zöldséges szószt öntsük vissza a serpenyőbe, keverjük össze a főzővízzel, végül reszeljük bele a parmezán sajtot. Lassú tűzön főzzük addig, amíg elolvad a sajt. Az elkészült szószhoz adjuk hozzá a tésztát, keverjük egybe.
Tálaljuk a sütőben sült padlizsánkarikákkal, mini mozzarellával és friss bazsalikommal, illetve feldobhatjuk még pár csepp balzsamecettel is.
Fotó, videó és recept: Borsos Dalma
@sobors.hu