Remegős, kávés panna cotta: felpörget a mennyei desszert

kaves-panna-cotta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amennyire mutatós, annyira egyszerű panna cottát készíteni, nem lesz vele sok dolgod, a munka nagy részét a hűtő végzi.

A panna cotta egy nagy népszerűségnek örvendő olasz pohárdesszert, amely tojás nélkül, tejjel és tejszínnel készül. A remegős, pudingos állagáról a zselatin gondoskodik: bár nem nehéz a zselésítő anyag használata, oda kell figyelni pár dologra. 

A zselatint nem szabad felforralni, különben elveszti zselésítő hatását. Csak addig melegítsd, míg feloldódik, utána már le is lehet venni a tűzről. A zselatin nem azonnal köt, melegen még folyós, ahogy hűl, úgy szilárdul, úgyhogy a panna cottát tedd pár órára a hűtőbe, mielőtt kínálnád. 

Az alábbi egy kávés változat, a receptje csak annyiban tér el az eredetitől, hogy lefőtt kávé is kerül az alapba. Hogy még tovább fokozzuk az élvezeteket, a tetejére kávés szirup is kerül, úgyhogy garantáltan felpörget az édes desszert.

Panna cotta kávéval

kaves-panna-cotta

Hozzávalók 6 adaghoz

Panna cotta:

  • 420 ml tej (zsíros)
  • 4 tk porzselatin
  • 130 gramm cukor
  • 420 ml zsíros tejszín
  • 1 csipet
  • 120 ml kávé (erős)

Kávészirup:

  • 180 ml kávé (erős)
  • 2 ek cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tejet öntsük egy kis lábasba, szórjuk a tetejére a zselatint. Hagyjuk állni 5 percig, míg megduzzad. Utána tegyük fel melegedni alacsony lángra, vigyázzunk, ne forrjon. 1-2 percig melegítsük, míg a zselatin feloldódik a tejben.

Adjuk hozzá a cukrot, keverjük bele, várjuk meg, míg az is elolvad. Közben vigyázzunk továbbra is, hogy ne forrjon a tej, csak tartsuk melegen.

Vegyük le a tűzről a lábast, keverjük bele a tejszínt és a sót.

Keverjük bele a kihűlt kávét is. Osszuk szét 6 tálka/pohár között. Tegyük őket a hűtőbe 3-4 órára, de akár egy egész éjszakára. 

A sziruphoz melegítsük össze a kávét és a cukrot. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük kb. 10 percig, közben kevergessük. Amikor sűrű, szirupszerű lesz, akkor van kész. Tegyük a hűtőbe tálalásig.

Öntsük nyakon a panna cottákat a sziruppal, majd kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük