Foszlós, koktélparadicsommal sült focaccia: bármilyen kencével tökéletes

12
Nyomtatás
paradicsomos-focaccia2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az olasz lepénykenyeret csak szeretni lehet, egyszerre puha és ropogós, tökéletes szendvicsalap, de önmagában is megállja a helyét.

Az olasz lepénykenyér, a focaccia hatalmas kedvenc, nem véletlenül: belül foszlós és buborékos, kívül pedig ropogós és aranybarna a tésztája. Az összeállítása sem nehéz, nem kell sokáig dagasztani, csak egy kis időt kell neki adni, míg szépen megkel.

Hogy a foszlós alap még izgalmasabb legyen, fokhagymás-rozmaringos olajjal kentük le, és koktélparadicsomot is sütöttünk bele. Az édeskés, krémesre sült zöldség szuperül feldobja a tésztát, még sokkal finomabb lesz. 

Paradicsommal sült focaccia

paradicsomos-focaccia

Hozzávalók 8 szelethez

Tészta:

  • 500 g búzaliszt
  • 1.5 tk.
  • 350 ml langyos víz
  • 1 ek. kristálycukor
  • 1 ek. porélesztő
  • 2 ek. olívaolaj

Tetejére:

  • 200 g koktélparadicsom
  • 1 tk. rozmaring
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A langyos vízbe keverjük bele a cukrot, majd szórjuk bele az élesztőt. Tegyük félre 5-10 percre, míg habos lesz a teteje.

A lisztet és a sót keverjük össze egy nagy tálban, majd öntsük rá a felfutott élesztőt és az olívaolajat. Kezdjük el összedolgozni a tésztát: ha összeállt, 3-5 percig dagasszuk.

Tegyük a tésztát kiolajozott tálba, majd fedjük le, és tegyük félre kelni 1 órára.

Közben a koktélparadicsomokat mossuk meg, felezzük el, a fokhagymákat pucoljuk meg, reszeljük le.

Ha letelt az idő, gyúrjuk át a tésztát. 

Olajozzunk ki egy tepsit, majd olajos kézzel tegyük bele a tésztát, húzzuk szét a kezünk segítségével. Maximum 1 centi vastag legyen, hiszen még nőni fog.

Az olívaolajba keverjük bele a fokhagymát és a rozmaringot, majd kenjük le vele a focaccia tetejét.

A tésztába készítsünk mélyedéseket az ujjunk vagy egy fakanál segítségével, és tegyünk minden bemélyedésbe egy fél koktélparadicsomot. Takarjuk le a focacciát, tegyük félre még 30 percre, hogy keljen.

Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Toljuk a focacciát a sütőbe kb. 30-35 percre, vagy míg a teteje aranybarna nem lesz.

Hagyjuk picit hűlni, kenjük meg olívaolajjal, majd kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon