Foszlós, újkrumplival sült focaccia: fokhagymás olajjal lekenve a legfinomabb
Ha szereted az újkrumplit, készítsd el minél többféle formában, amíg tart a szezon, párolva, főve, sütve is mennyei.
Az olasz lepénykenyér, a focaccia hatalmas kedvenc, nem véletlenül: belül foszlós és buborékos, kívül pedig ropogós és aranybarna a tésztája. Az összeállítása sem nehéz, nem kell sokáig dagasztani, csak egy kis időt kell neki adni, míg szépen megkel.
Hogy a foszlós alap még izgalmasabb legyen, fokhagymás-rozmaringos olajjal kentük le, és koktélparadicsomot is sütöttünk bele. Az édeskés, krémesre sült zöldség szuperül feldobja a tésztát, még sokkal finomabb lesz.
A langyos vízbe keverjük bele a cukrot, majd szórjuk bele az élesztőt. Tegyük félre 5-10 percre, míg habos lesz a teteje.
A lisztet és a sót keverjük össze egy nagy tálban, majd öntsük rá a felfutott élesztőt és az olívaolajat. Kezdjük el összedolgozni a tésztát: ha összeállt, 3-5 percig dagasszuk.
Tegyük a tésztát kiolajozott tálba, majd fedjük le, és tegyük félre kelni 1 órára.
Közben a koktélparadicsomokat mossuk meg, felezzük el, a fokhagymákat pucoljuk meg, reszeljük le.
Ha letelt az idő, gyúrjuk át a tésztát.
Olajozzunk ki egy tepsit, majd olajos kézzel tegyük bele a tésztát, húzzuk szét a kezünk segítségével. Maximum 1 centi vastag legyen, hiszen még nőni fog.
Az olívaolajba keverjük bele a fokhagymát és a rozmaringot, majd kenjük le vele a focaccia tetejét.
A tésztába készítsünk mélyedéseket az ujjunk vagy egy fakanál segítségével, és tegyünk minden bemélyedésbe egy fél koktélparadicsomot. Takarjuk le a focacciát, tegyük félre még 30 percre, hogy keljen.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Toljuk a focacciát a sütőbe kb. 30-35 percre, vagy míg a teteje aranybarna nem lesz.
Hagyjuk picit hűlni, kenjük meg olívaolajjal, majd kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu