Hamis carbonara krémes tejszínnel és pirult baconnel: 20 percen belül kész
Gyors, laktató és isteni a tejszínes tészta, amely a bacon zsírjáról lesz különlegesen finom.
Az igazi olasz carbonaránál nincs finomabb tésztaétel, legalábbis engem minden alkalommal elvarázsol. Az eredeti receptben nincs helye tejszínnek, a tojás mellé pedig csakis tokaszalonna és pecorino romano kerülhet.
Az alábbi változat egy kicsit megengedőbb ennél, hiszen – a hagyományos verziótól eltérően – paradicsompüré kerül a szószba. A recepttel TikTokon találkoztam, és nagyon felcsigázott: mivel gyakran készítek carbonarát, úgy voltam vele, nem árt egy kis változatosság, itt az idő kipróbálni.
A recepthez tokaszalonna helyett házit használtam, pecorino helyett pedig parmezánt, ezek voltak itthon, de természetesen az eredeti hozzávalókkal is készülhet. A sűrített paradicsomtól talán még krémesebb lett a végeredmény: az íze nem dominál, ugyanúgy a tojás a főszereplő, mégis ad hozzá egy kis pluszt, picit frissebb lesz az összhatás.
Egy lábasban tegyünk fel vizet a spagettinek. Sózzuk, majd amikor forrásnak indul, tegyük bele a tésztát.
Közben a szalonnát vágjuk szeletekre, majd vékony csíkokra. Tegyük egy mélyebb serpenyőbe, majd süssük ki a zsírját.
Közben a fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk szeletekre. Dobjuk a megpirult szalonnára, majd 1 perc pirítás után adjuk hozzá a sűrített paradicsomot. Szórjuk meg frissen őrölt borssal. Keverjük alaposan össsze, majd fél perc után adjunk hozzá 1 merőkanállal a tészta főzővizéből.
Közben figyeljük a tésztát, nehogy túlfőjön. Amikor al dente, egy konyhai fogóval tegyük át a paradicsomos szószba, forgassuk vele össze, adjunk hozzá még fél merőkanál főzővizet.
A parmezánt keverjük ki a tojásokkal. A spagettit húzzuk le a tűzről, majd borítsuk rá a tojást. Gyors mozdulatokkal forgassuk vele egybe, a tészta és a serpenyő hője elég lesz ahhoz, hogy hőkezelje a tojást, krémes szósz legyen belőle. Ha mégis folyósnak látjuk, a lehető legkisebb lángra tegyük vissza, ott keverjük egybe 1 perc alatt.
Rögtön tálaljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu