Eredeti indiai naan: így süss laposkenyeret egyszerűen
A naan egy világszerte híres laposkenyér, amelyet nagyon egyszerűen elkészíthetsz otthon. Még az éttermi változatoknál is jobb lesz!
Ezt a ropogós lepénykenyeret kezdőként is bátran összedobhatod: a tésztája puha és foszlós, a tetejét pedig olívaolaj, rozmaring és édes koktélparadicsom teszi hívogatóvá. A felsoroltak mellett feltétként nagy szemű tengeri sót, olajbogyót, fokhagymát, aszalt paradicsomot, más mediterrán fűszereket vagy éppen reszelt sajtot is használhatsz.
A tésztája hagyományos kelt tészta, amely laposra nyújtva sül aranybarnára. Fogyaszthatod kenyér helyett, mártogatós mellé, vagy ahogy éppen tetszik.
A cukrot keverjük el a langyos vízben, morzsoljuk hozzá az élesztőt, majd tegyük félre 10 percre, amíg felfut.
Közben egy nagyobb tálban keverjük a liszthez a sót, majd öntsük hozzá a felfutott élesztőt, és gyúrjuk össze. Ha a massza összeállt, 10 percig dagasszuk, majd adjunk hozzá 4 evőkanál olívaolajat, és dolgozzuk bele. Formázzunk belőle gombócot, takarjuk le fóliával, és 1 órát pihentessük meleg helyen.
2 evőkanál olívaolajjal alaposan kenjük be egy kb. 23x33 cm-es tapadásmentes tepsi alját és oldalait, majd ha a tészta a duplájára nőtt, akkor helyezzük át a tepsibe. Olajos kézzel addig nyújtsuk, amíg a tészta kitölti a tepsit, majd takarjuk le, és ismét pihentessük 30 percig.
Locsoljuk rá a maradék 2 evőkanál olívaolajat, és az ujjainkkal „masszírozzuk” a tésztába. Finoman nyomkodjuk a tésztára az elfelezett koktélparadicsomokat, és szórjuk meg rozmaringgal.
Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük. A tepsiben hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, utána tetszés szerint szeleteljük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu