Kiadós, paradicsomos húsgombóc: zöldborsóval gazdagítsd a szószt

phcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hús masszájában a cukkini gondoskodik arról, hogy szaftos maradjon a gombóc, a szószban pedig zöldborsónak is jut hely.

A paradicsomos ételeket szinte mindenki szereti, még a válogatósabb lurkóknak sincs ellenükre, ha a tányérjukra kerül. Az egyik legnagyobb favorit a paradicsomos húsgombóc, melyet tésztával, rizzsel, vagy akár még kenyérrel is kínálhatsz. A sűrű szaft miatt igazi tunkolós étel.

A hagyományos kedvencet rengeteg verzióban készítheted el, játssz a fűszerezéssel, vagy extra alapanyaggal gazdagítsd a szószt. A paradicsomos mártásnak remekül áll a zeller vagy a bazsalikom, de zöldborsóval is dúsíthatod. A gombócokat érdemes előpirítani, úgy sokkal finomabbak lesznek, és szépen egyben maradnak majd a szószban. A golyók szaftosak, köszönhetően a cukkininek, de más alapanyaggal is izgalmasabbá teheted őket. Ha testesebb gombócokat szeretnél, akkor fél bögre rizst keverj a hús masszájába, az elősütést pedig hagyd ki.

Paradicsomos húsgombóc zöldborsóval

phgct

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg darált hús
  • 1 db cukkini (reszelve)
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 darab tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • kevés olaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 800 g paradicsompassata
  • 1 dl víz
  • 280 g zöldborsó
Recept idők

Elkészítés:

A darált húst helyezzük keverőtálba, majd adjuk hozzá a kinyomkodott, reszelt cukkinit, zsemlemorzsát, tojást, sót, borsot és a reszelt fokhagymát. A masszát alaposan keverjük össze, utána formázzunk belőle tetszőleges gombócokat.

Egy kevés olajat egy magas falú serpenyőben forrósítsunk fel, majd tegyük bele a gombócokat, minden oldalán süssük őket addig, amíg színt kapnak.

A gombócokat szedjük ki és tegyük félre. A serpenyőbe tegyünk még egy kevés olajat (ha szükséges), majd a finomra vágott hagymát dinszteljük üvegesre.

Az összeesett hagymára öntsük rá a sűrített paradicsomot, keverjük meg, majd adjuk hozzá a vizet, sóval és borssal fűszerezzük.

A gombócokat tegyük vissza a mártásba a zöldborsóval együtt, 25-30 perc alatt főzzük készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük