Édes, paradicsomos mázban sült fasírt: így egészen biztosan szaftos marad

paradicsomos fasirt - 1 cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Nem hittem, hogy lehet még hová fokozni a sütőben sült fasírtot, de mégis, méghozzá házi ketchuppal.

A fasírt nálunk gyerekkorom óta sütőben sül, az olajban sült verziót csak menzáról ismertem. Annak is megvan a maga helye, de egy teljesen más étel, az állaga és az íze is teljesen eltér ettől a változattól. A sütőben sült fasírt tulajdonképpen a stefánia porciózott változata, ettől még nagyon jó, ráadásul felhasználóbarátabb és egészségesebb is. Ahol csak lehet, igyekszem megúszni az olajban sütés kínjait, elsősorban kényelmi, mint tudatos okokból - büdös, pattog, éget, ott kell állni mellette és így tovább. 

Az édes, paradicsomos máz tartja szaftosan

A sütőben sült fasírt ősi családi receptje most kapott egy variációs lehetőséget, mikor megláttam egy elképesztően abszurd amerikai receptet, amely kethupban sütötte a fasírtot. Sosem vetemednék ilyesmire, de az alapötlet mégiscsak jól hangzik, csak nem ketchupot kell hozzá használni. Egyszerűbb kikeverni egy édes paradicsommázat, és ezzel megkenegetni a húsgolyókat. Ez a máz aztán éppen úgy védi majd a fasírtokat a kiszáradástól, mint ahogy a szalonna tenné. 

Paradicsomos mázban sült fasírt

paradicsomos fasirt - 1 cover

Hozzávalók 6 darabhoz:

A fasírthoz

  • 500 gramm darált hús
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 mokkáskanál
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál mustár
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 darab tojás

A házi ketchuphoz

  • 250 gramm sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál méz
  • csipet
  • 1 evőkanál almaecet
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokosra.

A hagymát felaprítjuk, és az olajon, alacsony lángon megfonnyasztjuk.

A húst elkeverjük a tojással, zsemlemorzsával, belereszeljük a répát, hozzáadjuk a fűszereket, alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a párolt hagymát is. Gombócokat formálunk, amiket sütőpapíros tepsire rakosgatunk. 

A sűrített paradicsomot elkeverjük a mézzel és a sóval, ecettel. Egy szilikon ecset segítségével bekenegetjük a húsgolyókat a paradicsomos mázzal. A sütőbe toljuk, és körülbelül fél óra alatt megsütjük őket.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük