Mesés krémes, paradicsomos, sajtos olasz rakott padlizsán
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Néha azt hiszem, hogy a Közel-Keleten hozzák ki a legtöbbet a padlizsánból, aztán eszembe jut ez a mesés olasz recept, és megingok.
Minden rakott étel egy kicsivel időigényesebb, egy kicsit lassabb a többinél. Mindent külön elő kell hozzá készíteni, majd összerakni és egyben is megsütni, ez pedig valóban nagy türelmet kíván. Ezek az ételek azonban meg is térítik a beléjük fektetett időt, mert nagy mennyiségben előállíthatók, tömegeket lehet velük jóllakatni és összetettebbek minden más ételnél.
Erre a rakott padlizsánra is igaz mindez, mégis egészen más, mint a mi hús-rizs-zöldség rendszerű rakottasaink, itt tényleg a zöldség marad a főszereplő, csak egy nagyon intenzív ízt kap a parmezántól és krémes-nyúlós állagot a mozzarellától. Frissen nem szép, viszont nagyon finom, langyosan aztán gyönyörűen szeletelhető, viszont ugyancsak nagyon jó - még másnap is.
Sajtos, paradicsomos rakott padlizsán
Hozzávalók 4 személyre
A paradicsomszószhoz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 700 gramm passzírozott paradicsom
- ízlés szerint só
A padlizsánhoz
- 1 deciliter olaj
- 2 kiskanál só
- 1.5 kilogramm padlizsán
Az összeállításhoz
- 500 gramm mozzarella
- 100 gramm parmezán
- 5 levél friss bazsalikom
Elkészítés:
A padlizsánt amennyire csak tudjuk, annyira vékony szeletekre vágjuk hosszában. Megszórjuk sóval és állni hagyjuk.
Amíg áll, elkészítjük a paradicsomszószt. A hagymát felaprítjuk és az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, és körülbelül tíz percig halkan rotyogtatjuk. Mikor elzártuk alatta a lángot, friss bazsalikomot keverünk bele. Persze még jobb, ha friss paradicsomszószt készítünk magunk, ehhez itt találhattok leírást.
A mozzarellát felszeleteljük, a parmezánt lereszeljük.
A padlizsánt lemossuk, letörölgetjük, és olajban mindegyik szeletet kisütjük, félretesszük.
Fogunk egy tepsit vagy tűzálló tálat. Az aljára paradicsomszószt kenünk, majd kirakjuk padlizsánszeletekkel. Erre vékony réteg paradicsomszószt kenünk, megszórjuk reszelt parmezánnal, majd mozzarellaszeleteket rakosgatunk rá. Újabb réteg padlizsán, szósz, parmezán és megint egy adag mozzarella jön. Ezt a műveletsorozatot addig ismételjük, míg el nem fogy az alapanyagunk. A tetejére padlizsán és mozzarella jön.
180 fokos sütőbe toljuk, és fél óra alatt megsütjük.
Fotó: Ács Bori/Sóbors