A legtutibb negyedórás paradicsomszósz friss paradicsomból

paradicsomszosz2 - cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Amíg még a paradicsomok ilyen finomak a piacon, vétek lenne konzervet használni, de hogyan készül el a leggyorsabb és legegyszerűbb szósz?

A kedvenc tartós alapanyagaim a paradicsomkonzervek és a passzírozott paradicsomok különböző változatai, végtelenül sokféle módon és szinte állandóan használom őket, de ilyenkor, a paradicsomok főszezonjában nem.

Ebben az időszakban annyira frissek és csodálatosak a paradicsomok, hogy vétek lenne nem kihasználni minden egyes darabot a lehető legtöbb módon és formában. A friss paradicsomból készült szószról viszont az ember legelső gondolata az, hogy bizonyára rettenetesen lassú az elkészítésük, bele sem érdemes kezdeni, hozzá sem érdemes fogni, ez azonban néhány trükkel simán átfordítható körülmény.

A héjak

Először is a paradicsomokat meg kell hámozni, ami az itt bemutatott módszerrel egyáltalán nem bonyolult, és csupán tíz perccel hosszabbítja meg a folyamatot. Ha azonban még ehhez sincs kedvünk, van egy ennél is rövidebb módszer a héjak eltávolítására és a paradicsomok aprítására. Fogunk egy nagy, öblös tálat, beleállítjuk a nagy lyukú reszelőt, és az érett paradicsomot egész egyszerűen elkezdjük rajta reszelni. Mire az egész paradicsomot lereszeltük, csak a héja fog a kezünkben maradni, a belseje pedig kellőképpen előkészített állapotba kerül a szósszá váláshoz.

Egy kis adalék

A friss paradicsomok is megérdemelnek egy kevés segítséget az érvényesüléshez, ezért adunk egy kevés sűrített paradicsomot hozzájuk: ez sűríti a szószt és intenzívebbé teszi az ízét is.

paradicsomszosz - ajanlo

A főzés

A paradicsomot, jelen esetben mindegy, hogy aprított hagymát, fokhagymát, esetleg mindkettőt tettünk alá, egy mély, széles serpenyőben érdemes főzni, hogy a felesleges víz minél gyorsabban és egyenletesebben főjön el róla. Ha a paradicsomot nem reszeltük, hanem csak feldaraboltuk, akkor érdemes 5-10 percig előbb fedő alatt főzni, hogy szétessenek a nagyobb darabok, majd további tíz percig fedő nélkül rotyogtatni, hogy a szósz besűrűsödjön és a víz elpárologjon belőle. 

Az ízesítés

Míg tésztára inkább olívaolajon és felaprított, üvegesre párolt hagymán kezdem, addig pizzára egy sűrűbb, fokhagymás szószt szoktam főzni. A friss bazsalikom mindkettőbe tökéletes, de nagyon fontos, hogy ne főzzük bele, mert elveszíti az ízét. Bőven elég akkor belekeverni, mikor már teljesen elkészült a szósz és a lángot is elzártuk alatta. Ha viszont épp nincs friss bazsalikomunk otthon, érdemesebb szárított oreganót használni, aminek a bazsalikommal ellentétben szárazon is elképesztően intenzív íze van. 

Cukor: igen vagy nem?

Kardinális kérdés a paradicsomszósz esetén a cukor. Sokan ajánlanak bele egy csipettel a savas hatás tompítása végett, mások elképesztő véteknek fogják fel még a gondolatot is. Még az olasz receptek sem egységesek ebből a szempontból. Az én tapasztalataim szerint nagyon óvatosan kell a cukorral bánni: egy csipet tényleg jót tehet, de annál több már menzás hangulatot adhat a paradicsom ízének.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon