Főzött vaníliás krém, vajas leveles tészta: a portugál kosárka gyorsan elkészül

Pastel-de-belém2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pastel de belém a portugálok kedvenc, szerzetesektől származó sütije, amit kész leveles tésztából bárki könnyen elkészíthet. Ha megsültek, csak egy kávé hiányzik hozzá, és máris a mennyekben érezhetjük magunkat.

Főzött fahéjas vaníliakrém, ropogós leveles tészta: a portugál kosárkáknál kevés finomabb desszert létezik. Azért, hogy időt spóroljunk, most kész leveles tésztából készült, de a vállalkozó kedvűek nekiállhatnak a házi tészta nyújtásának is.

Nincs szükség speciális formákra a portugál tarthoz, muffinformában is könnyedén elkészíthetjük. Fontos, hogy a leveles tésztából a forma széleire is kerüljön, hogy a vaníliás krém ne folyjon ki belőle.

Pastel de belém

Pastel-de-belém

Hozzávalók 16 darabhoz

A tésztához:

  • 2 csomag friss leveles tészta

A krémhez:

  • 2 darab fahéjrúd
  • 150 milliliter víz
  • 250 gramm cukor
  • 30 gramm liszt
  • 280 milliliter tej
  • 6 darab tojássárgája
  • 1 darab vaníliarúd
Recept idők

Elkészítés:

A krémhez a vizet a fahéjrúddal és a cukorral együtt felforraljuk, és kb. 4-5 percig hagyjuk közepes lángon forrni, hogy kicsit sziruposabb állagot kapjunk. A liszthez folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a vaníliarúd kikapart magjait. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a cukorszirupot, majd hűtőbe tesszük.

A leveles tésztából akkora korongokat szúrunk ki, hogy beleférjenek egy muffinformába úgy, hogy az oldalára is jusson a tésztából. Belenyomkodjuk a formába a tésztát (óvatosan, hogy ne lyukadjon ki), és megtöltjük kb. ¾-ig a kihűlt krémmel. 210 fokos sütőben addig sütjük a sütiket, amíg megbarnul a tetejük (kb. 10-12 perc). Ha kihűltek, egy éles kés segítségével vesszük ki őket a formából.

Ha több időtök van és házilag készítenétek el a leveles tésztát, itt találtok hozzá receptet

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük