Pofonegyszerű perzsa fűszerkeverék: grillezéshez és mártogatósként is használhatod

GettyImages-585590354
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Aki hallott már a Perzsa Birodalomról, annak bizonyára nem kell bemutatnunk a perzsa kultúra és gasztronómia végtelen sokszínűségét.

Noha a Perzsa Birodalom maga már történelem, fűszereit a világ a mai napig is ismeri és előszeretettel használja. Fűszerkeverékeiket gyakorta nevezték el rövidebb fantázianevekkel, hiszen annyi fűszert és alapanyagot nehéz is lett volna felsorolni.

Az egyik ilyen keverékük a dukkah, amely egy hagyományos finomság, mártogatósként is fogyasztják. A fűszerek mellett a pisztácia dominál benne, de diót és több más magfélét is szoktak hozzákeverni, és általában egy kis tálka olívaolaj és pár szelet kenyér kíséretében kínálják fel az érkező vendégnek.

Perzsa fűszerkeverék

GettyImages-946931684

Hozzávalók 6 személyre

  • 120 g hámozatlan, sótlan pisztácia
  • 1 tk egész római kömény
  • 1 tk egész koriandermag
  • 3 ek szezámmag
  • ízlés szerint mentalevelek
  • 1 tk szárított chilipehely
  • 1 tk tengerisó-pehely
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Egy 20x20 cm-es tepsiben terítsük szét a pisztáciát. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 5-6 percig süssük, amíg picit megpirul a teteje. Ha kihűlt, aprítsuk fel akár késsel, akár géppel.

Ezután vegyünk elő egy kis méretű lábost, és szórjuk bele a koriandermagot és a római köményt. Pirítsuk őket együtt lassú tűzön, amíg illatozni nem kezdenek. Vigyázzunk, mert a koriandermag elkezdhet pattogni.

Ha már mindent átjár a kellemes, fűszeres illat, tegyük a keveréket egy mozsárba és törjük össze, de ne legyen még porított állagú.

Pirítsuk meg a szezámmagot is a koriandermag és a római kömény mintájára.

Tegyük a mozsárba a pisztáciát, vagy egy vágódeszkára, és törjük, illetve vágjuk apróra.

Amikor mindent lepirítottunk és összeaprítottunk, egy tálban keverjük össze őket. Ha kész a keverék, ízlés szerint szórjuk meg sóval és borssal, chilipehellyel, és a végén mehet rá egy kis mentalevél is, hogy megadjuk a mártogatósnak az igazi, perzsa varázst.

Ezt a fűszert grillezéshez is használhatjuk – például csirkéhez vagy bárányhoz –, és egy zárható üvegben vagy fémdobozban akár hetekig is eláll, ha hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük