
Pofonegyszerű perzsa fűszerkeverék: grillezéshez és mártogatósként is használhatod

Aki hallott már a Perzsa Birodalomról, annak bizonyára nem kell bemutatnunk a perzsa kultúra és gasztronómia végtelen sokszínűségét.
Noha a Perzsa Birodalom maga már történelem, fűszereit a világ a mai napig is ismeri és előszeretettel használja. Fűszerkeverékeiket gyakorta nevezték el rövidebb fantázianevekkel, hiszen annyi fűszert és alapanyagot nehéz is lett volna felsorolni.
Az egyik ilyen keverékük a dukkah, amely egy hagyományos finomság, mártogatósként is fogyasztják. A fűszerek mellett a pisztácia dominál benne, de diót és több más magfélét is szoktak hozzákeverni, és általában egy kis tálka olívaolaj és pár szelet kenyér kíséretében kínálják fel az érkező vendégnek.
-
2023-08-28 07:52:01
-
2023-08-27 10:16:01
-
2023-08-13 11:08:01
Perzsa fűszerkeverék

Hozzávalók 6 személyre
- 120 g hámozatlan, sótlan pisztácia
- 1 tk egész római kömény
- 1 tk egész koriandermag
- 3 ek szezámmag
- ízlés szerint mentalevelek
- 1 tk szárított chilipehely
- 1 tk tengerisó-pehely
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Egy 20x20 cm-es tepsiben terítsük szét a pisztáciát. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 5-6 percig süssük, amíg picit megpirul a teteje. Ha kihűlt, aprítsuk fel akár késsel, akár géppel.
Ezután vegyünk elő egy kis méretű lábost, és szórjuk bele a koriandermagot és a római köményt. Pirítsuk őket együtt lassú tűzön, amíg illatozni nem kezdenek. Vigyázzunk, mert a koriandermag elkezdhet pattogni.
Ha már mindent átjár a kellemes, fűszeres illat, tegyük a keveréket egy mozsárba és törjük össze, de ne legyen még porított állagú.
Pirítsuk meg a szezámmagot is a koriandermag és a római kömény mintájára.
Tegyük a mozsárba a pisztáciát, vagy egy vágódeszkára, és törjük, illetve vágjuk apróra.
Amikor mindent lepirítottunk és összeaprítottunk, egy tálban keverjük össze őket. Ha kész a keverék, ízlés szerint szórjuk meg sóval és borssal, chilipehellyel, és a végén mehet rá egy kis mentalevél is, hogy megadjuk a mártogatósnak az igazi, perzsa varázst.
Ezt a fűszert grillezéshez is használhatjuk – például csirkéhez vagy bárányhoz –, és egy zárható üvegben vagy fémdobozban akár hetekig is eláll, ha hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!