Eredeti tandoori fűszerkeverék: felejtsd el a bolti változatot

Tandoori-fuszerkeverek-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tradicionális fűszerkeverék az indiai konyha egyik legnépszerűbb kiegészítője, és szerencsére házilag is könnyen összedobható.

Sok receptet felkutattam, mire rábukkantam a tökéletes tandoori fűszerkeverék összetételére. Egyes források rengeteg olyan aromát javasolnak, mint például a görögszéna, a szegfűszeg vagy a szerecsendió, amelyek önmagukban fantasztikusak, viszont ha túl sok van belőlük, akkor egyik sem tud igazán érvényesülni, és pluszt sem adnak a velük készült ételhez. Ezért ezeket elvetettem. Ami szintén hiányzik az alábbi receptből, az az ételszínezék, így nem lesz olyan élénkpiros a vele készülő étel, ám az ízélményen ez semmit sem változtat.

Ezt a keveréket több nagyra becsült indiai séf és gasztroblogger receptjéből „gyúrtam” össze, és úgy gondolom, tökéletes lett. Felhasználhatod az ikonikus tandoori csirke receptjéhez, más indiai fogásokhoz, de akár curry is készülhet belőle.

Egyszerre nagyobb mennyiséget is elkészíthetsz, légmentesen záródó dobozban pedig több hétig is megőrzi a frissességét.

Tandoori fűszerkeverék

Tandoori-fuszerkeverek

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk gyömbér
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk őrölt kardamom
  • 2 csipet vörös chili vagy Cayenne-bors
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük egy kis tálba a fűszereket, és alaposan keverjük őket össze.

Tegyük légmentesen zárható edénybe, és felhasználásig sötét, száraz helyen tároljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük