Eredeti indiai naan: így süss laposkenyeret egyszerűen
A naan egy világszerte híres laposkenyér, amelyet nagyon egyszerűen elkészíthetsz otthon. Még az éttermi változatoknál is jobb lesz!
Most megtudhatod, hogy készíts foszlós és levegős pidét, amelynek a külseje extrém ropogósra sül. A török laposkenyér egyszerű kelt tésztából készül, a formázása pedig gyerekjáték, így könnyű dolgod lesz vele.
Fogyaszthatod kenyér helyett, mártogatós mellé vagy szendvicskrémhez, de kebabtálhoz és szószos ételek mellé is remek kísérő.
A cukrot keverjük el a langyos vízzel, és morzsoljuk bele az élesztőt. 10 percre tegyük meleg helyre, amíg az élesztő felfut.
Közben egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá az élesztőt, a szójajoghurtot és az olajat, és gyúrjuk össze. Dagasszuk 8-10 percig, majd formázzunk belőle gombócot, takarjuk le fóliával, és 50-60 percig pihentessük meleg helyen.
Ha a tészta a duplájára nőtt, borítsuk lisztezett felületre, osszuk két egyforma részre, gyúrjuk át, és formázzunk belőlük lapos korongokat. Helyezzük egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és ismét pihentessük 30 percig.
A kenyerek felületét kenjük be növényi főzőkrémmel, egy késsel vagdossuk be rombuszmintában, majd szórjuk rájuk a szezám- és köménymagot. Tegyük 220 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu