Fűszeres, mexikói pác csirkehúshoz: grillezéshez szuper lesz
Ha igazán omlós és ízletes húst dobnál a grillre, mindenképp pácold be, ennél a fűszeres mexikói változatnál jobb marinádot nem találsz!
A grillezésben az a szép és vonzó, hogy a pác elkészítéséhez szinte bármilyen alapanyagot összemixelhetsz – persze, a jó ízlés határain belül –, majd egyszerűen csak beleforgatod a sütnivalót, és pár órára, vagy akár 1-2 napra is, beteszed a hűtőbe pácolódni.
Ez a mézes-mustáros pác rendkívül zamatos, és szuper ízt kölcsönöz majd a sasliknak, amitől a csirkemell egyszerre lesz édes és csípős is.
A fokhagymát és a vöröshagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A gyömbért hámozzuk meg és szintén aprítsuk fel.
A csirkemellfilét vágjuk akkora darabokra, hogy azok kényelmesen elférjenek a nyárson.
Melegítsünk fel 1 evőkanál repceolajat egy kis serpenyőben, közepes lángon.
Adjuk hozzá a fokhagymát és a vöröshagymát, majd időnként megkeverve dinszteljük, amíg üveges nem lesz (ez kb. 4-6 perc).
Ezután keverjük hozzá a BBQ-szószt, a mézet, a mustárt, a szójaszószt, a borsot és a gyömbért is.
A hőt mérsékeljük alacsonyra, majd időnként megkeverve főzzük össze őket. Ez újabb 4-5 perc. Ha elkészült, hagyjuk kb. 15 percig hűlni a pácot.
A csirkemellfiléket keverjük össze az elkészült páccal egy tálban vagy zárható tasakban, majd tegyük a hűtőbe legalább 2, de inkább 6-8 órára, hogy a pác át tudja járni a húst.
A pácolási idő elteltével a csirkét vegyük ki a pácból. A maradék pácot tegyük félre, mert a végén még szükségünk lesz rá.
Melegítsük elő a grillt közepesen magas hőfokra (200 fok körülre), a csirkét pedig tűzzük nyársra.
Ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint, majd kenjük meg a maradék 1 evőkanál repceolajjal a nyársra húzott húsokat.
A nyársakat kezdjük el grillezni, időnként megforgatva azokat. A nyársak kb. 10-12 perc alatt sülnek át.
A végén még kenjük meg őket a maradék BBQ-szósszal, és süssük további 1-2 percig, így karamellizálva rá a szószt.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu