Fejedelmi, egészben sült csirke: alma is fér mellé a tepsibe
Ennek az egészben sült, omlós csirkének a látványa is étvágygerjesztő. Egyszerű, mégis mindenki megnyalja utána mind a 10 ujját!
A csirke a legkedveltebb hús, mely egészben és alkatrészeire szedve is nagyszerű. Érdemes belőle tanyasit választani, és ha szereti a család (ki ne szeretné), süsd meg egyben a madarat. A szárnyas egészben sütése egyszerű, mivel jól fűszerezhető. A csirkének mindenféle ízesítő jól áll: finom pikánsan vagy mediterrán zöldfűszerekkel ízesítve. A receptben egy alapfűszerezést mutatunk, de bátran fel lehet dobni rozmaringgal, kakukkfűvel, chilivel, majoránnával vagy bármi mással.
Az egyben sült csirke akkor az igazi, ha a húsa szaftos és omlós, a bőre pedig ropogós. Ha utóbbi a cél, akkor a szárnyast ne túlzsúfolva, csak önmagában tedd a sütőbe. Persze pakolhatsz mellé zöldségeket, hagymát, krumplit, répát vagy mást, így a körettel együtt kerül asztalra. A hátránya azonban annyi, hogy a zöldségek sütése közben felszabaduló gőz miatt nem lesz ropogós a madár bőre.
A reszelt fokhagymát keverjük össze a sóval, borssal, fűszerpaprikával, mustárral, mézzel és az olajjal.
A konyhakész csirkét kenjük be alaposan a fűszeres keverékkel, a belsejébe is jusson. Ezután fedjük le fóliával, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 1 órára.
A sütési idő végeztével távolítsuk el a fóliát, és emeljük a sütő hőfokát 200 fokosra. A csirkét toljuk vissza, és további 10-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu