Selymes, tejszínes póréhagyma-krémleves: igazi lélekmelengető fogás

pklcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Krémes és ízekben gazdag leves, mely átmelegít a hideg napokon. A fogás egyszerűen készül, mégis különleges az édesköménynek köszönhetően.

Ha eddig nem ismerted az édesköményt, ideje megbarátkoznod vele: az intenzív zamatáról híres zöldség kifejezetten ajánlott levesek és mártások készítésénél, de érdemes salátákba is keverni. Erőteljes íze mellett azt érdemes róla tudni, hogy a gyomor barátja, emésztési problémák esetén szokás alkalmazni, enyhíti a hasi görcsöket, étvágyjavító, szélhajtó, megszünteti a puffadást.

Az édeskömény illatában az ánizsra emlékeztet. Különleges zamata miatt még a legegyszerűbb ételt is pompássá varázsolja, jelen esetben a póréhagymalevesét. Ha még különlegesebben szeretnéd kínálni, akkor tálalásnál pirítóst és kéksajtot tegyél a leves mellé, de dióval is megszórhatod.

Póréhagyma-krémleves édesköménnyel

pklct

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 gumó édeskömény
  • 3 darab póréhagyma
  • 2 darab krumpli
  • 2 evőkanál vaj
  • víz (alaplé) szükség szerint
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 ml főzőtejszín
Recept idők

Elkészítés:

Az édesköményt tisztítsuk meg, vágjuk negyedekre, a kemény külső részétől és a torzsájától szabaduljunk meg, a többi részét szeleteljük fel a zöldjével együtt.

A póréhagymát és a krumplit is készítsük elő, tetszőlegesen daraboljuk fel a zöldségeket.

A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá az előkészített zöldségeket és pirítsuk 4-5 percig. Ezután öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, és fűszerezzük sóval, borssal és reszelt fokhagymával. A levest főzzük közepes lángon addig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak, utána botmixerrel pürésítsük.

A krémleveshez öntsük hozzá a tejszínt, 2-3 perc alatt forraljuk egybe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük