Foszlós, gouda sajtos pogácsa: a tészta a hűtőben áll össze
A sajtos pogácsák csábító univerzumában a legízletesebb a gouda sajtos, a finomság tésztája habkönnyű, alig lehet abbahagyni a falatozását.
Legyen szó bármilyen ünnepről, a vendégváró asztalon mindig elfér a sós ropogtatnivaló, amit örömmel falatoznak majd a vendégek. Az egyik családi kedvencünk ez a túrós háromszög, amit reszelt sajttal vagy magvakkal szórva is összedobhatsz.
A finomság tésztája gazdag, a túró mellett vaj, zsír és tejföl gazdagítja, ezeknek köszönhetően kapja meg porhanyós textúráját. A receptben tehéntúrót ajánlok, de juhtúróval is kipróbálható, akkor valamivel intenzívebb aromában élvezhető a finomság. Ha még egy kis rafináltságot csempésznél bele, akkor egy csipetnyi Cayenne-borssal dobd fel.
A hozzávalókat tegyük egy keverőtálba, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk egybe. Ezután enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3 mm vastagságúra a tésztát.
A kinyújtott tésztát kenjük le felvert tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal vagy magvakkal.
A tésztát vágjuk háromszög alakúra, ezt úgy a legegyszerűbb megtenni, ha először téglalapokra vágjuk, majd ezeket átlósan felezzük el.
A háromszögeket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 18-22 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu