Porhanyós túrós kifli a mama receptes füzetéből: rögtön dupla adagban süsd

tkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A régimódi omlós kifli édes túrótöltelékkel megpakolva kerül a sütőbe. A finomság tökéletes vendégváró, de az uzsonnásdobozban is elfér.

A pihe-puha kelt tészta a hűtőben pihenve készül, akár egy éjszakát is tölthet a hidegben. A begyúrásnál légy alapos, dagaszd ki rendesen, úgy lesz jól formázható.

A porhanyós finomságból érdemes dupla adagot gyártani, mivel a tészta napokig megőrzi omlós textúráját. Persze nem biztos, hogy marad belőle. A család minden tagja örömmel jár majd rá.

A finomság jól bírja a csomagolást, ezért uzsonnásdobozba is kerülhet, és persze vendégváró gyanánt is megsütheted. Ha még különlegesebben készítenéd el, akkor keverj mazsolát is a töltelékbe.

Porhanyós túrós kifli

tkct2

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 1 csomag porélesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 60 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 darab tojás

Töltelék:

  • 25 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A porélesztőt szórjuk a langyos tejbe, és a cukrot is keverjük hozzá. Az élesztőt néhány perc alatt futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk tálba, utána morzsoljuk hozzá a vajat.

A tojást a felfuttatott élesztővel együtt adjuk a liszthez, és dagasszunk belőle tésztát.

A begyúrt tésztát fóliával fedjük le, és tegyük hűtőbe 30 percre, de egy éjszakát is pihentethetjük így a tésztát.

Töltelék:

A túrót a cukrokkal törjük össze, majd adjuk hozzá a tejfölt, búzadarát és a citrom reszelt héját.

A pihent tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk négy cipóra.

A cipókat nyújtsuk kerek lappá, és vágjuk 6-8 cikkelyre.

A tésztacikkelyekre tegyünk a töltelékből. A tészta szélesebbik felétől tekerjük föl, formáljunk belőle kiflit.

A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük le felvert tojással.

A kifliket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig (sütőtől függően 25 perc is lehet.)

A kisült kifliket még melegen szórjuk meg porcukorral.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük