Pillekönnyű, pufi túrópalacsinta - Abbahagyhatatlan édesség egyszerűen
Ez a mennyei túrópalacsinta a tojáshabnak köszönhetően légiesen könnyű, és egy kis sütőportól nő pufira.
A pihe-puha kelt tészta a hűtőben pihenve készül, akár egy éjszakát is tölthet a hidegben. A begyúrásnál légy alapos, dagaszd ki rendesen, úgy lesz jól formázható.
A porhanyós finomságból érdemes dupla adagot gyártani, mivel a tészta napokig megőrzi omlós textúráját. Persze nem biztos, hogy marad belőle. A család minden tagja örömmel jár majd rá.
A finomság jól bírja a csomagolást, ezért uzsonnásdobozba is kerülhet, és persze vendégváró gyanánt is megsütheted. Ha még különlegesebben készítenéd el, akkor keverj mazsolát is a töltelékbe.
Tészta:
A porélesztőt szórjuk a langyos tejbe, és a cukrot is keverjük hozzá. Az élesztőt néhány perc alatt futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk tálba, utána morzsoljuk hozzá a vajat.
A tojást a felfuttatott élesztővel együtt adjuk a liszthez, és dagasszunk belőle tésztát.
A begyúrt tésztát fóliával fedjük le, és tegyük hűtőbe 30 percre, de egy éjszakát is pihentethetjük így a tésztát.
Töltelék:
A túrót a cukrokkal törjük össze, majd adjuk hozzá a tejfölt, búzadarát és a citrom reszelt héját.
A pihent tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk négy cipóra.
A cipókat nyújtsuk kerek lappá, és vágjuk 6-8 cikkelyre.
A tésztacikkelyekre tegyünk a töltelékből. A tészta szélesebbik felétől tekerjük föl, formáljunk belőle kiflit.
A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük le felvert tojással.
A kifliket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig (sütőtől függően 25 perc is lehet.)
A kisült kifliket még melegen szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors