Fantasztikusan finom kukoricás tócsni: köretnek vagy mártogatóssal is tökéletes
Bátran variáld a megszokott tócsnit különböző zöldségekkel! Kukoricás változatban is nagyon finom lesz.
Az egyik fontos szabály, ha tökéletes kukoricakenyeret szeretnél, hogy darabosabb kukoricalisztet használj. A finomlisztté őrölt kukoricából ugyanis értékes részeket távolítanak el, amelyek egyrészt nem hagyják kiszáradni a tésztát, másrészt biztosítják az intenzívebb kukoricás ízt.
A legtöbb kukoricakenyér-recept 1:1 arányban használja a kukorica- és a búzalisztet, ám a hagyományos déli államokból származó amerikai receptekben több a kukorica, sőt van, amelyikben csak az szerepel.
A legjobb, ha előmelegített, sistergően forró, kivajazott edénybe vagy tepsibe öntöd a tésztát, így létrejön a roppanós kéreg. Ha van, az öntöttvas edény a legjobb választás.
A jó kukoricakenyér titka az optimális hidratáltságban rejlik. Ehhez használj elegendő mennyiségű írót (ebben az esetben zabital almaecettel keverve), barna cukrot és juharszirupot - mert ezek több nedvességet tartalmaznak, mint a fehér cukor -, valamint olívaolaj és vegán vajhelyettesítő megfelelő arányú keverékét. Természetesen sima vajjal is dolgozhatsz. Fontos, hogy vajas ízű legyen az eredmény, ezért nem érdemes kihagyni.
A darabosabb kukoricalisztből készült tésztát pihentetni kell sütés előtt, hogy teljesen felszívja a nedvességet, és a nagyobb szemcsék megpuhuljanak. Ez minimum 10 perc, de akár egy órát is várhatsz a sütésig.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük az almaecetet a zabitalba, és tegyük félre 10 percre, hogy enyhén megaludjon. Ez lesz az írónk.
Közben egy tálban keverjük össze a lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport és a sót.
Alacsony hőfokon olvasszuk meg a vegán vajhelyettesítőt, és az olívaolajjal, a barna cukorral, a juharsziruppal és a házi íróval együtt öntsük a lisztekre. Óvatosan keverjük össze, de nem kell minden kis rögöt eloszlatni. A masszát legalább 10 percig pihentessük.
Egy 23-25 cm átmérőjű edényt helyezzünk a forró sütőbe, és 5-10 perc alatt melegítsük elő. Vegyük ki, kockázzuk bele a vajhelyettesítőt, és miután megolvad, szórjunk az edény aljára 1 teáskanálnyi kukoricalisztet.
Öntsük az edénybe a kukoricakenyér-masszát, és 180 fokon süssük 30 percig.
Melegen, vajjal és juharsziruppal fogyasszuk, de chilis babbal is isteni!
Tipp: zabitalból a lehető legzsírosabbat válaszd. A tésztához egy teáskanálnyi darabolt friss rozmaringot is keverhetsz, attól különlegesen illatos lesz a kenyér.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu