Szaftos chilis bab gazdagon fűszerezve: fél órán belül kész a húsmentes fogás

Chilis bab vegan 1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A chilis bab egy legendás húsos étel, amit azonban megfelelően fűszerezve hús nélkül is elkészíthetsz. Az eredmény pedig egy mesésen krémes, szaftos és tápláló fogás lesz.

Chilis babot készíteni a világ legegyszerűbb dolga, ha van hozzá egy jó recepted. Ahhoz, hogy igazán ízletes legyen az ételed, felejtsd el az előre legyártott fűszerkeverékeket, amelyek amellett, hogy sosem lesznek olyan aromásak, mint a házilag összeállított változatuk, még tartósítószerekkel is tele vannak.

Bevallom, sokáig nem értettem, honnan jön az ismerőseim körében uralkodó chilisbab-kultusz, de amint elkészítettem ezt a receptet, megváltozott a véleményem. Első ránézésre a sok hozzávaló meglepőnek (és talán feleslegesnek) tűnhet, de egyiket sem érdemes kihagynod, mert csak ezekkel lesz igazán gazdag és melengető az összhatás. Túlzás nélkül állítom, ez a legjobb chili, amit valaha ettem!

Szaftos chilis bab

Chilis bab vegan

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej nagy vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 db jalapeño paprika
  • 2 ek paradicsompüré
  • 2 db chipotle paprika (szárított is jó)
  • 1 ek őrölt fűszerkömény
  • 1 tk füstölt paprikapor
  • 2 tk oregánó
  • 1 tk fokhagyma-granulátum
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk majoránna
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 dl víz
  • 1 üveg paradicsompassata (kb. 600 g)
  • 1 db vörösbabkonzerv (kb. 600 g)
  • 1 db paradicsomos fehérbabkonzerv (kb. 400 g)
  • 1 db csemegekukorica-konzerv
  • 1 ek cukrozatlan holland kakaópor
  • 3 db babérlevél
  • 1.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 2 ek juharszirup
  • 3 ek kukoricaliszt vagy finom szemű zabpehely
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek lime-lé
  • 1 csokor friss koriander
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben forraljuk fel az olívaolajat, és 2 perc alatt dinszteljük benne üvegesre az apróra darabolt hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a feldarabolt jalapeñót (és ha friss, akkor a chipotle paprikát) és a paradicsompürét, és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk őket további 2 percig.

Amikor a püré kezd aranybarna színűvé változni, szórjuk bele a száraz fűszereket is (a kakaó kivételével), keverjük össze az alappal, és öntsük fel a vörösborral. Főzzük őket 4 percig, vagy addig, amíg az alkohol elpárolog.

Öntsük bele a vizet, a paradicsomszószt, a babkonzerveket és a kukoricát, adjuk hozzá a kakaóport, a babérlevelet, a sót, a borsot, a juharszirupot és a szójaszószt, keverjük össze, és alacsony hőfokon, időnként megkevergetve főzzük 20 percig. 

Keverjük bele a kukoricalisztet vagy a finom szemű zabpelyhet, és amint besűrűsödött, adjuk hozzá a lime levét és az apróra vágott koriandert.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük