
Alakbarát pulykafasírt fetával és spenóttal dúsítva – Grillen, de sütőben is elkészítheted

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Ropogós, brokkolis sajtgolyó: így nem lesz olajos

Ellenállhatatlan citromos túrófánk: nem kell dagasztani és keleszteni

Pirított tészta fél órán belül: aromás szósz adja meg az ízét

Mennyei, puha epres blondie: fehér csokival készül a tészta

Sűrű, vörösboros csirkepörkölt: nagyon omlós és ízletes lesz a hús
Fehérjedús és könnyed ez a fasírt, amit nagyon gyorsan összedobhatsz és még nyáron sem terheli meg a gyomrodat.
A fasírt alapképlete nagyon egyszerű, a fő összetevője a darált hús, ez ízlésed szerint lehet marha, disznó vagy szárnyas, amit tojással, zsemlemorzsával, esetleg áztatott zsemlével és persze fűszerekkel kell összekeverni, majd sütőben vagy olajban kisütni. Formázhatsz belőle golyókat vagy sütheted egyben, lehet retró, mint a Stefánia-szelet, de csomagolhatod baconbe is. A fasírt is lehet húsmentes, készülhet vöröslencséből vagy cukkiniből is.
Minden nemzetnek megvan a maga fasírtja, például a görög fasírt, a bifteki feta sajttal van töltve. Az alábbi fasírt is görög ihletésű, de nyári változat, könnyed, gyakorlatilag szénhidrátmentes. Van benne viszont spenót és persze feta is, ráadásul, ha sütőben sütöd, még zsírban sem tocsog. Nagyon jól illik hozzá bármilyen saláta, de kenyérrel is tökéletes.
Pulykafasírt fetával és spenóttal

Hozzávalók 6 adaghoz
- 700 gramm darált pulykahús
- 200 gramm feta sajt
- 400 gramm spenót (friss)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál oregánó (szárított)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 0.5 kávéskanál chilipehely
Elkészítés:
A spenótot jól mossuk meg és távolítsuk el a szárát. Egy serpenyőben, olívaolajon pároljuk meg a leveleket, amíg össze nem esnek. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, vágjuk kisebb darabokra.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tálban keverjük össze a húst a fűszerekkel, az összenyomott fokhagymával, morzsoljuk bele a fetát, majd a végén forgassuk bele az összevágott spenótot. Nedves kézzel formázzunk belőle fasírtgolyókat. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Süssük a fasírtokat 20 percig, majd további 5 percig süssük grillfokozaton is.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors