Így készül a görög fasírt, a bifteki - Feta sajttal van megtöltve

bifteki
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon szaftos a hús, de nem érdemes spórolni a fűszerekkel sem, a görög konyha szereti az intenzív, pikáns aromákat.

A görög fasírt, a bifteki bár sok mindenben eltér az itthon megszokott változattól, mégis hasonlít rá. Ugyanúgy beáztatott kenyérrel, tojással és fűszerekkel van összegyúrva a hús, csak éppen görög ízekkel, sajttal töltve készül.

Nem hiányozhat belőle az oregánó - ha frisshez tudsz jutni, abból 1 evőkanállal használj - és a petrezselyem, de olyan különleges fűszerek is helyet kapnak benne, mint a római kömény, a fahéj vagy a szerecsendió. Ha be tudsz szerezni friss mentát, azt se hagyd ki belőle.

A görög fasírt belsejébe feta sajt kerül, ezt kétféleképpen teheted bele: vagy úgy, hogy a húst kétfelé szeded, az egyik felét megformázod, ráteszed a sajtot, a másik felével pedig lezárod, vagy úgy, hogy nagyobb húspogácsákat készítesz, a közepükbe teszed a sajtot, majd hengerré formázod őket. Talán az első megoldás a biztosabb, úgy középen lesz a sajt és 100%, hogy nem fog kifolyni belőle. 

Bifteki

bifteki2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 450 gramm darált marhahús
  • 1 darab tojás
  • 2 szelet kenyér
  • 1 teáskanál oregánó
  • 2 evőkanál friss petrezselyem
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 teáskanál római kömény
  • 0.25 teáskanál fahéj
  • 0.25 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál
  • 200 gramm feta sajt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Ha olyan kenyérrel dolgozunk, amelynek vastag, ropogós a héja, vágjuk le róla. A kenyérszeleteket áztassuk annyi vízbe, amennyi ellepi őket, hagyjuk benne, hogy megpuhuljanak.  

A petrezselymet aprítsuk össze. A hagymát és a fokhagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra.

Tegyünk 1 evőkanál olajat egy serpenyőbe, dinszteljük meg a hagymát 4-5 perc alatt, majd az utolsó 1 percben adjuk hozzá a fokhagymát is. Ha kész, húzzuk le a tűzről, tegyük félre.

Térjünk vissza a kenyérhez: alaposan nyomkodjuk ki a vizet a szeletekből. Tegyük a kenyeret egy tálba, majd adjuk hozzá a húst, az összes fűszert, a tojást és a hagymás alapot. Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd sóval és borssal ízesítsük.

A húst szedjük kétfelé, majd formázzunk az egyik feléből 4 darab hengert, lapítsuk ki őket. A feta sajtot vágjuk 4 részre, majd tegyünk egy-egy darabot minden húspogácsa közepére. A hús másik felét is szedjük 4 részre, formázzuk hengerré, majd lapítsuk ki, végül fedjük le velük a sajttal töltött másik felet. A széleket jól nyomkodjuk össze. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Melegítsünk 2 evőkanál olajat egy serpenyőben, majd közepes lángon pirítsuk a fasírtokat oldalanként 2-2 percig. Ha kívülről lepirultak, tegyük őket a sütőbe 15 percre. Frissen, melegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük