Alakbarát pulykamellfasírt zabpehellyel dúsítva – Tele van fehérjével
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fasírt is lehet könnyed fogás, csak egy kicsit meg kell változtatni a hozzávalókat.
A fasírt alapvetően nem lenne nehéz, szénhidrátban gazdag étel, de a zsemlemorzsa miatt sajnos azzá vált. A legtöbbször ráadásul bő zsiradékban sütik, amitől méginkább hizlaló.
Szerencsére, mint a legtöbb ételt, ezt is el lehet készíteni alakbarát változatban, méghozzá zabpehellyel dúsítva. Nem kell belőle sok, csak épp annyi, hogy a fasírt összeálljon. Sütőben sül, így a zsiradék miatt sem kell aggódnod. Pulykából készítve a legkönnyedebb, de marhából vagy sertésből is készítheted, csak akkor tovább kell sütni. Ne spórolj a zöldfűszerekkel, attól lesz igazán karakteres az íze.
Ha hasonlóan diétás, de laktató fogásra vágysz, próbád ki ezt a brokkolis változatot, ami szintén sütőben készül. Kicsit pikánsabb, de szintén sütőben sül ez a fasírt, amelyet a ketchup íze tesz különlegesebbé.
Pulykamellfasírt zabpehellyel
Hozzávalók 4 adaghoz
Fasírt:
- 1 kilogramm pulykamell (darált)
- 2 teáskanál fokhagymapor
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1.5 teáskanál édeskömény (őrölt)
- 1 teáskanál rozmaring (őrölt)
- 3 ág kakukkfű
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 darab tojás
- 30 gramm zabpehely
A tetejére:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 15 gramm zabpehely (apró szemű)
Elkészítés:
Tegyük a darált húst egy tálba, adjuk hozzá az összemorzsolt fűszereket, a tojást, a zabpelyhet, sózzuk, borsozzuk, dolgozzuk össze a masszát. Kicsit hagyjuk pihenni, majd formáljunk belőle hengert, tegyük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A fasírt tetejét kenjük le olajjal, majd szórjuk meg zabpehellyel. Süssük 40 percig.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors