Laktató palócleves sertéscombból: másnap is ugyanolyan finom

Palócleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas magyaros leves igazi régi kedvenc, mely zöldbabbal és jó sok tejföllel készítve az igazi.

Ahány ház, annyi szokás. A palóclevest pörköltnek való hússal szokás készíteni, ilyen a marhanyak, marhalábszár, sertéscomb vagy a sertéslapocka. Vannak azonban olyan receptek, melyek csirke- vagy pulykahúst használnak. A leves fűszerezése is többféle lehet, hagyományosan kömény, babérlevél és fokhagyma alkotja, de ma már népszerű a tárkonyos verzió is. A régi recept szerint a tejfölös habarás kötelező, mégis akadnak olyan változatok, amelyekből kimarad.

A palócleves gazdag fogás, sok hús és zöldség alkotja, szezonjában érdemes friss zöldbabból (vagy sárgából) készíteni. A magyaros leves tipikusan az az étel, mely másnap újramelegítve ugyanolyan finom, mint frissen készítve. Ha két napra terveznéd a menüt, tökéletes választás, persze utána egy kis palacsintára senki nem fog nemet mondani.

Palócleves sertéshúsból

Palócleves ct

Hozzávalók 6 személyre

  • kevés olaj vagy zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 60 dkg sertéscomb
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • 1.5 liter víz
  • 10 dkg krumpli
  • 10 dkg sárgarépa
  • 40 dkg zöldbab
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Az olajat forrósítsuk fel, majd dobjuk rá a vöröshagymát, és dinszteljük üvegesre. Ezután adjuk hozzá a kockákra vágott sertéshúst, és pirítsuk 8-10 percig. Ezután keverjük hozzá a fokhagymát, fűszerpaprikát, sót, borsot, majd a babérlevelet is, és öntsük fel 1,5 liter vízzel.

Amikor a hús félpuhára főtt, adjuk hozzá a közepes kockákra vágott burgonyát, sárgarépát és a zöldbabot. A levest főzzük puhára, közben kóstoljuk és fűszerezzük, ha szükséges.

A tejfölt liszttel keverjük simára, majd adjunk hozzá a leves forró levéből 2-3 merőkanálnyit, és keverjük simára. Ezután csorgassuk a leveshez, alaposan keverjük össze, 4-5 perc alatt forraljuk egybe.

Az elkészült levest petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük