Tejszínes, rakott karfiol húsgombóccal: kiadós és isteni finom

Rakott karfiol húsgombóccal cov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A jól ismert tepsis fogás újragondolva készül. A fűszerpaprikás ragu helyett tejszínes húsgombóccal kerül a karfiol a sütőbe, melyről a sok sajt sem hiányozhat.

A rakott karfiol régi kedvenc, kiadós tepsis fogás, mely másnap is finom. Az eredeti recept szerint a darált hús pörköltalappal készül, fűszerpaprikával, majd ez a ragu kerül a tepsibe karfiollal és rizzsel rétegezve, jó sok tejföllel. Persze máshogy is készítheted, például tejszínesen, csirkehússal. Most én is így tettem, a csirkehúsból ízletes gombócok készültek, melyek tejszínes, tárkonyos szószban főttek puhára.

Így is érdemes kipróbálni

Ha nem vagy ellene az újításoknak, akkor a fűszerezésnél légy merész. Én most tárkonnyal adtam meg a tejszínes szósz hangulatát, de chilivel vagy aszalt paradicsommal is megbolondíthatod. Karfiol helyett pedig brokkolival is kipróbálhatod a fogást.

Rakott karfiol húsgombóccal

Rakott karfiol húsgombóccal ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dkg karfiol
  • só ízlés szerint
  • 1 bögre rizs
  • 80 dkg csirkemell (darálva)
  • fekete bors ízlés szerint
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 darab tojás
  • 100 g zsemlemorzsa
  • kevés olaj
  • 500 ml tejszín
  • 1 teáskanál tárkony
  • 20 dkg reszelt sajt (trappista) opcionális
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira, majd sós vízben főzzük félpuhára.

A rizst készítsük el a szokásos módon, majd tegyük félre.

A darált húst tegyük tálba, adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagymát, tojást és a zsemlemorzsát, keverjük össze. A masszából formázzunk tetszés szerinti golyókat. A kis gombócokat magas falú edényben, kevés olajon pirítsuk körbe (8-12 perc), majd öntsük fel tejszínnel. A tejszínes szószt fűszerezzük sóval, borssal és tárkonnyal, majd főzzük rottyanásig.

Vegyünk elő egy tepsit, kenjük ki kevés olajjal, majd a rizst simítsuk rá. A rizs tetejére tegyük rá a főtt karfiolrózsákat, a zöldség tetejére pedig a tejszínes húsgombócokat. Ezután reszelt sajttal szórjuk meg, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük