Krémes rakott spárga sok sajttal rétegezve: hús nélkül is laktató tavaszi fogás
Gyorsan és egyszerűen összeállítható étel a rakottas, a munkát a sütő végzi, neked csak meg kell álmodnod a kívánt ízkombinációt.
A rakottas a világ legegyszerűbb étele, elég csak a magyarok egyik kedvenc fogására, a rakott krumplira gondolni. Különösen a francia konyhában népszerű, a különböző gratinok nagyon kedveltek, és nem mellesleg egyszerűen készülnek. Az alapjuk egy finom besamelmártás, amelyet csak ráöntesz a zöldségre, és már mehet is be a sütőbe. Ha nem bírod ki hús nélkül, akkor természetesen tehetsz bele azt is, a karfiol és a csirkehús tökéletes párost alkotnak.
Ha pedig egy könnyed vacsorát tálalnál, akkor készíts rakott spárgát, ehhez tényleg csak a besamelt és a parmezánt kell összekeverned, és már mehet is sülni. Magában is isteni, de köretként is eheted.
Rakott spárga
Hozzávalók 4 adaghoz
Rakottas:
- 1 csomag spárga (zöld)
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 230 milliliter tej
- 120 milliliter tejszín
- 0.5 kávéskanál szerecsendió
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 45 gramm parmezán sajt (reszelt)
Tetejére:
- 20 gramm pankomorzsa vagy zsemlemorzsa
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és vajazzunk ki egy jénait vagy más tűzálló tálat.
A spárgákat mossuk meg, és törjük le a végüket. Tegyük szűrőbe a spárgasípokat. Egy lábasban forraljunk vizet, és öntsük le vele a spárgákat. Vegyük ki belőle, fektessük a jénaiba őket.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és folyamatosan keverjük hozzá a lisztet, egy percig melegítsük, vigyázva, hogy ne barnuljon meg. Ekkor önsük hozzá lassan a tejet és a tejszínt, és keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, és addig keverjük, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük bele a parmezánt. Öntsük a szószt a spárgára, és süssük 25 percig, majd vegyük ki a sütőből, szórjuk rá a vajjal elkevert morzsát, és süssük még 5-10 percig.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!