Régi kedvenc a nagyi receptje szerint: a töltött paprika rántással lesz igazán finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ízletes mártásban készült töltött paprikának senki sem tud ellenállni, főleg, ha a mama receptje alapján készíted.
A régi, hagyományos kedvenc több változatban készülhet, vannak olyan családi receptek, melyekben a töltött paprika sűrű paradicsomlében fő készre, míg más variációban a paradicsomos mártást rántással készítik.
Nyáron kötelező elkészíteni ezt a laktató, finom ételt. Ha marad a húsmasszából, akkor formálj belőle gombócokat és bátran tedd őket a töltött paprikák mellé. Amíg fő az étel, ne nagyon keverd, a nagyi tanácsa szerint rázogatni érdemes a lábast, úgy nem fognak szétesni a gombócok. Tálalásnál gyakran főtt burgonya kerül mellé, de érdemes tejföllel is megöntözni, ropogós kenyérrel kínálni.
Régimódi töltött paprika
Hozzávalók 4 személyre
- 8 darab paprika
- 60 dekagramm darált hús (sertés, csirke, pulyka)
- 10 dekagramm rizs
- só és bors ízlés szerint
- 1 darab tojás
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál szárzeller
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- kevés olaj
- 3 evőkanál liszt
- 1 liter víz
- tejföl a tálalásnál
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát dinszteljük üvegesre.
A darált húst tegyük tálba, adjuk hozzá a fűszereket (a pirospaprika kivételével), a rizst, a fokhagymát, a dinsztelt hagymát és a tojást, keverjük egybe.
A megmosott paprikákat csumázzuk ki, majd töltsük bele a tölteléket, ha marad még töltelék, formázzunk kis gombócokat belőle.
Egy nagy fazékba öntsünk egy kevés olajat, dobjuk rá a 3 evőkanál lisztet, pirítsuk világos zsemleszínűre, majd keverjük hozzá a pirospaprikát és a vizet is, végül pedig a sűrített paradicsomot.
A levet ízesítsük sóval és borssal, tegyük bele a szárzellert, majd helyezzük bele a paprikákat és a gombócokat, főzzük 50-60 percig.
Kínáljuk hűvös tejföllel és friss kenyérrel.
Fotó: Getty Images