Isteni répás baklava Pásztor Anna receptje szerint: különleges húsvéti desszert

repas-baklava-cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha idén elrugaszkodnál a hagyományoktól, és egy igazán izgalmas süteményt tennél az ünnepi asztalra, próbáld ki ezt a répás baklavát!

Múlt héten indult a népszerű cukrászverseny, az Ide süss! a VIASAT3 műsorán Ábel Anita és Sass Dani vezetésével, a készülő desszerteket pedig a macaronok koronázatlan királynője, Szalai Dóri és mindenki kedvenc pékje, Szabadfi Szabi értékeli. Ebben a versenyben vesz részt Pásztor Anna énekesnő is, aki a húsvéti kihívás kapcsán az alábbi répás baklavát készítette el.

Ha idén picit különlegesebb desszertet tennél az asztalra, lecserélnéd a jól megszokott répatortát, mindenképp próbáld ki ezt a receptet. A vajas réteslapok közé ropogós-répás töltelék kerül, az egészet pedig fűszeres cukorszirup koronázza meg. Hogy még izgalmasabb legyen, répás-mascarponés hab is kerül mellé, illetve roppanós répachips.

Répás baklava

repas-baklava

Hozzávalók 4 személyre

  • 350 g mascarpone
  • 3 dl habtejszín
  • 2 dl répalé
  • 1 db citrom
  • 100 g pankomorzsa
  • 50 g szezámmag
  • 2 nagyobb darab sárgarépa
  • 2 db narancs
  • 1 csipet
  • 1 csomag réteslap
  • 120 g vaj
  • 150 g cukor
  • 2 ág friss rozmaring
  • 1 db kardamom
  • 2 darab fehérrépa
  • 1 l étolaj (a sütéshez)
  • pár szem bogyós gyümölcs a díszítéshez

Elkészítés:

Első lépésként a mascarponét keverjük ki a tejszínnel, adjuk hozzá a répalevet és egy fél citrom levét. Mindezt töltsük egy szifonba – körülbelül a 3/4-éig –, két patront csavarjunk bele, és tegyük be a hűtőbe.

Ezután előmelegített sütőben egy tepsin pirítsuk meg a pankomorzsát és a szezámmagot.

Eközben a sárgarépát és egy narancs héját reszeljük egy tálba, valamint keverjük hozzá az elkészült mag-morzsa keveréket és egy csipet sót.

A felolvasztott vaj egy részével kenjük ki a tepsit, a többit pedig a tésztalapok megkenésére használjuk.

Terítsünk ki egy tésztalapot, vajazzuk, tegyünk rá egy másik tésztalapot, megint vajazzuk, és egy újabb réteg tésztalapot helyezzünk rá. Szórjuk meg gazdagon a morzsás-répás keverékkel, majd szorosan tekerjük fel, hogy egy 2-3 cm átmérőjű csíkot kapjunk. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogynak a lapok és a töltelék. A kivajazott tepsibe szorosan tegyük egymás mellé a csíkokat, és még nyersen vágjuk fel, körülbelül 10 centis darabokra. Mindezt 210 fokos sütőben süssük aranybarnára.

Közben készítsük el a szirupot. A cukrot 150 ml vízzel vegyítve tegyük be egy gyorsforralóba. Amint forrni kezd, húzzuk félre, majd dobjuk bele a rozmaringot, egy félbevágott narancsot és 1 szem kardamomot. Fedjük le, mint egy teát, és tegyük félre.

Mikor megsült a tészta, a sütőből kivéve – még forrón – önstük rá a fűszeres szirupot úgy, hogy éppen csak ellepje. Tálalásig tegyük félre hűlni.

A megtisztított fehérrépákból egy zöldséghámozóval vágjunk szalagokat, és forró olajban süssük ropogósra úgy, hogy a lehető legvilágosabbak maradjanak.

Az így elkészült répachips a díszítés része lesz a gyümölcsök mellett.

Nyomjunk a baklava mellé a répás habból, és az elkészült feltétekkel díszítsük.

Fotó: VIASAT3

Ezt is szeretjük