Olaszos, répás-hagymás húsgolyó: könnyű, de laktató fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Húsgolyót készíteni nem nagy ördöngösség, ez ennél a receptnél sincs másképp. Egy kis répa, paradicsom és olasz fűszerek kerülnek a marhahúsba, amitől olyan érzésünk lehet, mintha éppen egy tál bolognai spagettit falatoznánk.
A húsgolyóban az a zseniális, hogy egyszerűen és gyorsan elkészíthető, miközben nagyon változatos formái vannak. Szinte bármilyen zöldséget, fűszert, sajtot tehetünk a hús mellé, de az elkészítési módja szinte semmit nem változik.
Olaszos húsgolyó
Ehhez a húsgolyóhoz - az olasz fűszerek miatt - nagyon jól passzol a paradicsomszósz, sőt, ha főzünk ki mellé spagettit is, akkor olyan érzésünk lehet, mintha a Susi és Tekergő című rajzfilmbe csöppentünk volna. Ha ebben a formában ennénk, akkor kicsit kisebbre formázzuk a gömböket.
Önmagában, előételnek vagy nassolnivalónak is tökéletes választás ez a húsgolyó, a répa és a hagyma édeskés íze nagyon jól illik az erőteljes, sós marhahúséhoz. Kínálhatunk mellé tejfölt, fokhagymás öntetet, salsa szószt, bárhogyan is döntünk, nem tudunk mellélőni.
Répás-hagymás húsgolyó
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm marhahús (darált)
- 1 darab répa (reszelt)
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 evőkanál paradicsomsűrítmény
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A répát és a fokhagymát reszeljük le, a vöröshagymát vágjuk apró darabokra.
Adjuk hozzá a húshoz a fűszereket, a paradicsomsűrítményt és a zöldségeket. Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, hogy egy homogén masszát kapjunk.
Kicsit vizezzük be a kezünket, formázzunk golflabdaméretű golyókat a húsból. Ha spagettivel kínálnánk, egészen apró golyókat készítsünk. Tegyük őket a tepsire, majd mehetnek a sütőbe 20-25 percre.
Hagyjuk őket 5-10 percig pihenni, még melegen tálaljuk. Bármilyen öntet vagy szósz mellé tökéletesen passzolnak.
Fotó: Shutterstock