Langyos, vitamindús répasaláta: fetával, fűszerekkel, dióval
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár még mindig a téli zöldségekből kell gazdálkodni, ezzel a recepttel a répa is új értelmet nyer.
Marokkóinak, afrikainak szokás nevezni azokat a langyos, nagyon fűszeres répasalátákat, amelyek az itt bemutatott változathoz hasonlóan készülnek el.
Az eljárás sokban eltér a salátáktól megszokottól. Már alapból furcsa, hogy egy saláta langyos, de itt ráadásul egy fűszeres olaj változtatja meg a hőmérsékletét. Amikor a fűszereket olajban melegítjük nagyon alacsony lángon, azok átadják az ízüket az olajnak, amelyek aztán a zöldségekbe ivódnak egészen mélyen.
A langyos-fűszeres alaphoz remek kontrasztot képet a sós feta és a friss zöldfűszerek, majd a ropogós dió. Ez az a saláta, amely mellé már nem is nagyon hiányzik semmi, annyira gazdag ízekben és állagokban.
Ha savanyúságot készítenél a répából, akkor pedig ezt a receptet ajánljuk.
Fűszeres répasaláta fetával és dióval
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm sárgarépa
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 0.25 teáskanál só
- 0.5 teáskanál cukor
- 1 csokor friss petrezselyem
- 3 evőkanál friss citromlé
- 50 gramm dió
- 100 gramm feta
Elkészítés:
A répát aprítógépben vagy egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az olajat egy serpenyőbe öntjük, belekeverjük az összetört fokhagymát és a fűszereket. A lehető legalacsonyabb lángon felmelegítjük, éppen csak addig, míg illatozni nem kezd, sisteregnie, pirulnia nem szabad. Levesszük a lángról és hagyjuk kihűlni. Amikor már csak langyos, a répára öntjük, elkeverjük és állni hagyjuk minimum fél órát.
Tálalás előtt hozzáadjuk a zöldfűszert, a citromlevet, rámorzsoljuk a fetát és a durvára vágott diót.
Fotók: Ács Bori/Sóbors