Pufi, aranybarna fánk ricottával: a citromhéj a lelke

ricottas-fankgolyo2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kedveled a túrós édességeket, ezt a fánkgolyót is imádni fogod, könnyed, citrusos, és kívül ropogósra, belül puhára sül.

Amíg tart a farsang, mindenképp készítsd el ezt a különleges fánkot, a ricottától lágy és könnyű, ráadásul elronthatatlan ez a recept. Egyszerű kevert tésztája van, és a szódabikarbónától lesz pufi és légies.

A sütése bő olajban történik: érdemes megmérni a zsiradék hőfokát, a 180 fok az ideális, úgy nem ég meg kívülről, és belül sem marad nyers. 

A ricottához, a túróhoz hasonlóan, nagyon jól passzol a citrus, mindenképp keverj bele citromhéjat is! Fontos, hogy biogyümölccsel dolgozz.

Ricottás fánk

ricottas-fankgolyo

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 450 g ricotta
  • 100 g cukor
  • 1 kis db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 160 g liszt (+ a forgatáshoz)
  • 1 kis db biocitrom héja
  • 0.5 kk szódabikarbóna
  • olaj (a sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A ricottát, a cukrot, a tojást és a vaníliát keverjük össze egy tálban. Szitáljuk bele a lisztet, a citromhéjat és a szódabikarbónát, majd egy villával keverjük alaposan össze a masszát.

Forrósítsunk bő olajat egy mély serpenyőben (kb. 3 centi magasan álljon az edényben), addig, míg el nem éri a 180 fokot.

Közben egy tálba szórjunk lisztet, kanalazzunk bele 1 evőkanálnyi adagokat a tésztából. Hempergessük meg a lisztben, formázzunk belőle golyót a két tenyerünk között. Járjunk el így a maradék tésztával is, tegyük a golyókat lisztezett felületre. 

Tegyük a fánkgolyókat a forró olajba, majd 3-4 percig süssük, míg aranybarna nem lesz a külsejük. A fánkok maguktól meg fognak fordulni az olajban, ha nem zsúfoljuk túl a serpenyőt. 

Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra, melegen kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük