Ricottás-spenótos lasagne selymes besamellel és fűszeres paradicsomszósszal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Érdemes kísérletezni a lasagne-receptekkel, a vegetáriánus lehetőségeknek se szeri, se száma, de kétségkívül az egyik legfinomabb a spenótos-ricottás verzió.
Amennyire Garfield imádja a lasagnét, legalább annyira szeretjük mi is, és bár a lasagne bolognese-nek nincsen párja, néha jólesik egy könnyedebb, zöldségesebb változatban elkészíteni. A spenót, a ricotta és a fűszeres paradicsomszósz hármasa tökéletes, ráadásul mindezt megkoronázza a rengeteg mozzarella.
Ezt a vega verziót tényleg szívből ajánlom a húsevőknek is, ugyanolyan laktató, ízgazdag fogás, mint a bolognai szósszal készült társa, csak egy leheletnyivel frissebb, könnyedebb. Különösen jól illik mellé egy pohár vörösbor, akár vasárnapi ebédként is megállja a helyét.
Ricottás-spenótos lasagne
Hozzávalók 6 adaghoz
A besamelhez:
- 120 gramm vaj
- 120 gramm liszt
- 1.6 liter tej (szobahőmérsékletű)
- ízlés szerint só, fehérbors, szerecsendió
A paradicsomszószhoz:
- 7 deciliter passata
- 1 teáskanál oregánó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál zsálya
- 1 mokkáskanál rozmaring
- ízlés szerint só, bors
A töltelékhez:
- 500 gramm ricotta
- 1 kilogramm friss spenót
- 4 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
Az összeállításhoz:
- 500 gramm lasagnetészta
- 250 gramm mozzarella
Elkészítés:
Előkészítjük a spenótot: megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, a fokhagymát pedig lezúzzuk. Egy jó nagy, tűzforró serpenyőben (a wok még jobb ehhez) kevés olajat hevítve több részletben átforgatjuk a spenótot, minden adagot külön sózva-borsozva és egy adag zúzott fokhagymával ízesítve. Lehet jó intenzíven fűszerezni. Az összeesett spenót még sok levet enged, érdemes ezért az egészet egy szűrőbe pakolni és hagyni lecsepegni.
Közben megcsináljuk a paradicsommártást: a passatát egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a fűszereket, fokhagymát, sót, borsot és közepes lángon 3-4 percig rotyogtatjuk, majd lehúzzuk a tűzről.
A besamelhez egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és 1-2 percig hevítjük. Ráöntünk 1 liter szobahőmérsékletű tejet, gyorsan csomómentesre keverjük. Ahogy sűrűsödik, hozzáadjuk a többi tejet is, egy hígabb besamelt kell kapnunk végeredményül. Sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük.
Összeállítjuk a lasagnét: egy tepsi aljára öntjük a paradicsomszósz felét, egyenletesen elterítjük. Rápakolunk egy réteg lasagnetésztát (nem baj, ha itt-ott kicsit fedik egymást a lapok), meglocsoljuk annyi besamellel, hogy mindenhol befedje a lapokat, majd erre pakoljuk a spenótot, végül pedig a ricottát, mindkettőt egyenletes, vékony rétegben. Jön egy újabb réteg tészta, innen ismétlődik minden kétszer. Az utolsó, negyedik réteg tészta előtt viszont a spenótos-ricottás rétegre jön a besamel, arra a tészta, és a tetejére már csak a maradék paradicsomszósz kerül. Végül az egészre egyenletesen rátépkedjük a mozzarellát.
Mehet be a sütőbe 200 fokon 20 percre, utána pedig már csak 15 perc pihentetésre van szükség és a lasagne már tálalható is.
Ha húsos verzióra vágysz, itt találod a tökéletes lasagne bolognese receptjét.
Fotó: Street Kitchen, Cover: Getty Images