Pirosra sült oldalas majorannával és fokhagymával: ebből biztos a repeta
A magyaros ízvilágú oldalas vajpuha és szaftos. A tökéletes textúra titka a sütési hőmérsékletben rejlik.
A rizses hús egy könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető, tartalmas egytálétel. Remek ebéd, de vacsora is bármikor készülhet belőle, kifejezetten ajánljuk hétköznapokra, amikor kevés idő alatt kell finomat és tartalmasat varázsolni a családi asztalra.
Az alapverziót általában sertéshúsból készítik, de készülhet csirkével és marhával is. Lehet beletenni különböző leveszöldségeket, illetve az indiai konyhából is lehet meríteni, hiszen ott is rengetegféle rizses étel készül, igaz, ők a kurkumára és a curryporra esküsznek.
Minden nemzetnek megvan a maga rizses húsa, így a magyar változat klasszikusan őrölt pirospaprikával készül, sertéslapockából.
A sertéslapockát vágjuk fel apró kockákra.
A füstölt szalonnát szintén kockázzuk fel apróra, majd süssük zsírjára.
A vöröshagymát aprítsuk fel, majd tegyük rá a szalonna kisült zsírjára és pároljuk üvegesre.
Amikor a hagyma már kezd üveges lenni, húzzuk le a tűzről és tegyük rá a pirospaprikát, és öntsünk hozzá 3 dl vizet.
Folyamatos keverés mellett tegyük vissza a tűzre, és tegyük bele a felkockázott lapockát. Addig keverjük, amíg a hús szépen megpirul.
Ezután öntsünk hozzá 2 dl vizet, sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a teáskanál majoránnát is.
Fedő alatt, közepes lángon pároljuk meg a húst.
Amíg a hús párolódik, hámozzuk meg a zöldségeket, vágjuk tetszés szerinti formára – zöldséghámozóval is készíthetjük –, majd adjuk hozzá a félig már megfőtt húshoz.
Ezt követően 200 gramm rizst mossunk meg, majd ezt is adjuk hozzá a húsos alaphoz. A biztonság kedvéért adjunk hozzá még 2 dl vizet. Forraljuk fel, majd vegyük alacsonyra a lángot, és fedő alatt főzzük a rizses húst addig, amíg a rizs fel nem szívja az összes lét.
Ekkor kóstoljuk meg a rizst, hogy megfőtt-e? Ha még nem, akkor adjunk hozzá még 1-2 dl vizet, és főzzük tovább.
Ha az újabb kóstolás alkalmával a rizst késznek nyilvánítjuk, vegyük le az ételt a tűzről.
Tálalási tipp:
Ha nem akarjuk, hogy a rizsszemek összetörjenek, és egy ragacsos massza legyen a rizses húsból, akkor ne a serpenyőben, hanem majd csak a tálalást követően keverjük meg óvatosan egy villával.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu