Ropogós, fahéjas almachips: egészséges nasi kevés munkával

almachips2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha fogyókúrázol, akkor is belefér ez a házi almachips, nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, csak egy kevés fahéj ízesíti.

Ha valami egészségeset nassolnál, készíts házi almachipset, amely nem tartalmaz plusz cukrot, és garantáltan isteni finom. Fontos, hogy minél édesebb és ropogósabb almával dolgozz, a Pink Lady az egyik legjobb választás.

Bár azt nem mondom, hogy gyorsan kész lesz a házi gyümölcschips, a tényleges munka nem sok vele, és hidd el, kárpótolni fog a végeredmény. Érdemes egyszerre két adagot sütni: ezt úgy tudod megtenni, hogy beteszel egy-egy sütőrácsot a sütő alsó és felső harmadába, majd félidőben megcseréled a két tepsi pozícióját. 

Hogy szuper ropogós legyen a chips, fontos, hogy nagyon vékonyra gyaluld, ne legyenek a szeletek 3 mm-nél vastagabbak. A tényleges sütési idő sok mindentől függ, egyrészt az almaszeletek vastagságától, másrészt az almafajta nedvességtartalmától. 

Ropogós, fahéjas almachips

almachips

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 3 darab alma
  • 1 tk fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő 2 sütőrácsot, az egyiket tegyük a sütő alsó, a másikat a felső harmadába. Béleljünk ki 2 tepsit sütőpapírral. (Ha nincs két rácsunk, két adagban is süthetjük, de idő- és energiatakarékosabb megoldás egyszerre a kettőt.)

Melegítsük elő a sütőt 90 fokra.

Az almákat pucoljuk meg, és egy csumázóval vájjuk ki a magházukat, vagy egy éles késsel vágjuk körbe és szedjük ki. Az a lényeg, hogy az alma maradjon egyben. Gyaluljuk le az almát, hogy egészen vékony, 3 mm-es szeleteket kapjunk. (Sokan nem is szedik ki a magházat, az is egy opció.)

Az almaszeleteket rendezzük el a két tepsin úgy, hogy ne fedjék egymást, majd szórjunk rájuk fahéjat. Toljuk őket a sütőbe 60 percre. Utána vegyük ki a tepsiket, majd fordítsuk meg a pozíciójukat: ami eddig az alsó rácson volt, az menjen felülre, és fordítva.

Toljuk vissza az almaszeleteket 60-90 percre. Vegyünk ki egy chipset, hagyjuk állni 2-3 percig, ha ropogós, készen van a többi is. 

Kapcsoljuk le a sütőt, hagyjuk benne még 1 óráig állni, hogy igazán ropogósak legyenek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük