A 10 legfinomabb aprósüti receptje: vendégvárónak vagy délutáni nasinak
Az illatos kávé vagy tea mellől nem hiányozhat valamilyen édes nassolnivaló, de még egy jó könyv is élvezetesebb lesz, ha finom kekszet majszolsz mellé.
A ropogós mandulás keksz egy klasszikus belga édesség, az úgynevezett pain d'amande, amelynek az a különlegessége, hogy nagyon vékony és szuper roppanós.
Bár a süti összeállítása és sütése gyorsan megvan, a pihentetésére bőven szánj időt: hogy szép vékonyra lehessen szelni, teljesen meg kell kötnie a vajnak, így legalább 6 órára, de akár egy egész éjszakára hagyd a hűtőben.
Mivel szinte hajszálvékonyra kell vágni a tésztát, rengeteg darab kijön egy adagból, de pillanatok alatt el fogják kapkodni, ha pedig mégse, légmentesen tárolva 10 napig is eláll.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x13 centis kenyérsütő formát úgy, hogy túllógjon a szélein.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát és a sót.
A vajat, a cukrot és a vizet tegyük egy kis lábasba, és alacsony lángon melegítsük össze, de ne hagyjuk forrni.
Ha a vaj elolvadt (a cukornak nem kell teljesen elolvadnia), azonnal húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a kivonatokat. Tegyük félre hűlni 15 percre.
Keverjük bele a lisztes keveréket, majd dolgozzuk egybe a tésztát. Mikor már nagyjából összeállt, keverjük bele a szeletelt mandulát is.
Nyomkodjuk a tésztát az előkészített formába, a tetejét egyengessük el. Fedjük le folpackkal, majd tegyük a hűtőbe legalább 6 órára.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és emeljük ki a formából. Vágjuk hosszában ketté, hogy két hosszú rudat kapjunk.
Egy éles késsel vágjuk minél vékonyabb szeletekre (3-4 mm) a tésztát, majd fektessük a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire. Tegyük így is a hűtőbe 10 percre.
Toljuk a kekszeket a sütőbe 8-10 percre, majd fordítsuk meg, a másik felüket is süssük 6-8 percig. Tegyük őket egy rácsra hűlni.
Ezt ismételjük addig, míg el nem fogy az összes tészta.
Fotók: Getty Images