Ropogósra sült tintahalkarikák: így nem lesz rágós

4
ropogos-tintahalkarika
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tintahalkarika egy könnyen és gyorsan elkészíthető étel, amit akár snacknek, akár főételnek is összedobhatsz. És most azt is megtudhatod, hogyan lesz puha a tintahal a ropogós kéreg alatt!

A tengeri herkentyűk és halak, mint amilyen a rák vagy a tintahal is, nagyon finoman elkészíthetők, de magukban hordozzák annak a lehetőségét is, hogy ha nem megfelelően készülnek, könnyedén gumis állagúvá válhatnak.

A tintahal az olasz kalamari szóból ered, és a polippal áll rokonságban, és bár a világ vizeiben közel 300 tintahalfaj él, ezek közül csak mintegy tucatnyit használnak főzéshez és sütéshez.

Tipp

Tej helyett a puhításhoz használhatsz írót vagy citromlevet is akár.

Ropogós tintahalkarika

ropogos-tintahalkarika

Hozzávalók 6 személyre

A tintahalhoz:

  • 450 g tintahal

A puhításhoz:

  • 120 ml tej
  • 1 tk.

A lisztes keverékhez:

  • 180 g búzaliszt
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 0.5 tk. sütőpor
  • 3/4 tk. oregánó
  • 0.5 tk. bors
  • 0.5 tk. Cayenne-bors

A sütéshez:

  • 3 dl étolaj

A tálaláshoz:

  • 1 db citrom
Recept idők

Elkészítés:

A tintahal húsának puhítása egyáltalán nem bonyolult. A titok mindössze annyi, hogy sütés előtt a tintahalkarikákat sós tejbe kell áztatni kb. 30 percre, és betenni a hűtőbe.

A tintahalat vágjuk fel 2 cm-es karikákra.

Keverjük el a sót a tejben, majd adjuk hozzá a halkarikákat, és már mehet is a hűtőbe.

A félórás puhítást követően egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a kukoricakeményítőt, a sütőport, az oregánót, a fekete borsot és a Cayenne-borsot. Alaposan keverjük össze a keveréket.

A lecsepegtetett tintahalkarikákat forgassuk bele a lisztes keverékbe. Ettől lesz majd rajtuk egy ropogós kéreg sütés közben.

A sütőt melegítsük elő 60-70 fokra és tegyünk bele egy tepsit, rajta sütőpapírral. Így fogjuk ugyanis fogyasztásig melegen és ropogósan tartani a tintahalkarikákat.

Egy kb. 2,5 literes, kisebb főzőedényben hevítsük fel az olajat, majd csipesz segítségével kisebb adagokban szedjük bele a tintahalkarikákat, és 3 percig süssük őket.

A már kisült adagot tegyük át papírtörlőre, csepegtessük le, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd mehet is a korábban előkészített tepsibe, amíg a többit is kisütjük.

Tálaljuk melegen, s kínáljunk mellé friss citromkarikát!

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon